Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 02 травня
+17
$   39.64
  42.3

15 квіт. 2024 17:36

Останнє оновлення  
15 квіт. 2024 17:36
Суспільство
0

255

0

Президенту Зеленському показали новий потужний український безпілотник

Президенту Зеленському показали новий потужний український безпілотник

Він може завдавати ударів по об'єктах на оперативно-тактичній глибині понад 100 кілометрів.


Днями президенту Володимиру Зеленському показали нову модель баражувального боєприпасу – він може завдавати ударів по об'єктах на оперативно-тактичній глибині понад 100 кілометрів.

Про це пише «Мілітарний».

Назва безпілотника тримається ще у секреті, але його уже використовують «на нулі» проти російських військових. Кажуть, що безпілотник здобув перші перемоги, зокрема, уразивши російський зенітний ракетний комплекс.

Відомо, що нова розробка у перспективі має стати засобом ураження цілей як на землі, так і у небі. Це швидкості та потужній бойовій частині. Також він зможе знизити ударний потенціал російських військ, полюючи на ворожі розвідувальні безпілотники, які окупанти наводять по українському тилу та передовій.

На що здатен дрон?

Новий український баражуючий боєприпас має зайняти ту ж нішу, що і російський «Ланцет». Він завдає високоточні удари по важливим одиницям бойової техніки на великій відстані від лінії фронту.

Він має електричний двигун та запускається з катапульти – це робить його простим у користуванні.

Новий Х-подібний фюзеляж забезпечує безпілотнику високу маневреність та дає можливість уразити статичні та рухому цілі по різним траєкторіям. Зокрема, він здатен заходити на ціль під прямим кутом.

На борту безпілотника може встановлюватись бойова частина вагою до 3 кілограмів. Представили її у різних версіях: уламкова, термобарична або бронебійна з ударним ядром. Зазначають, що остання може пробивати до 40 мм броні та наносити серйозні ураження техніці, створюючи при «проламуванні» корпусу велику кількість вторинних урамків.

Безпілотник буде оснащуватись уламковою бойовою частино, це потрібно для перехоплення повітряних цілей. Її ініціація відбуватиметься при зіткненні з об’єктом або ж при наближенні до нього за сигналом з пульту оператора. Вибухова хвиля та потік уламків має зруйнувати фюзеляж ворожого розвідника та таким чином збити його.

Президенту Зеленському показали новий потужний український безпілотник

Які цілі зможе збивати цей дрон?

Максимальна швидкість безпілотника не перевищує 180 км/год. Тому він зможе уразити об’єкти, що рухаються повільніше 130 км/год. Мова йде про російські «Орлан-10», Zala та «Ланцети», також це можуть бути і звичаючі або пролітаючі на зустрічних гелікоптерах.

Раніше ми писали, що Міноборони анонсувало новий український реактивний ударний дрон «Кажан».