Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+20
$   41.44
  46.24

2 трав. 2024 11:54

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

405

0

Президент Зеленський оголосив дату і місце проведення першого Саміту миру

Президент Зеленський оголосив дату і місце проведення першого Саміту миру

До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів.


Згідно із домовленостями президента України Володимира Зеленського із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд перший Саміт миру відбудеться 15-16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії.

Про це глава держави написав у соцмережі X.

Зеленський зазначив, що до участі запрошені глави держав та урядів з усіх континентів. Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Усі держави, запрошені на саміт, продемонстрували свою відданість цим принципам, наголосив президент.

«Я впевнений, що кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України. Ідеться про глобальну роль кожної країни, а також про справжню повагу до міжнародного права та мирного співіснування в усьому світі», – написав Зеленський.

Глава держави зазначив, що йдеться про спільні правила, закріплені в Статуті ООН, які захищають усі країни від нападу та насильства. 

«Отже, наш спільний глобальний обов’язок – захищати їх реальними діями, а не лише словами. Саме про це йтиметься на першому Саміті миру у Швейцарії», – додав Зеленський.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак додав, що українську формулу миру наразі підтримали понад 80 держав світу. Захід і Глобальний Південь разом. Водночас він зазначив, що Росія робить зусилля, щоб зірвати саміт.