Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

7 берез. 2024 10:57

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

362

0

Пояснили, чому ремонтують дороги під час війни та скільки на це витрачають грошей

Пояснили, чому ремонтують дороги під час війни та скільки на це витрачають грошей

Українців запевнили, що мова йде лише про ремонт доріг, нове будівництво - не на часі. 


Служба відновлення повідомила, що незабаром оголосить тендери на ремонт і експлуатаційне утримання доріг. Що, прогнозовано, викличе резонанс у суспільстві, адже триває війна.

Саме тому фахівці вирішили пояснити, чому саме зараз оголошують ці тендери, які саме роботи виконуватимуться та скільки витратять коштів із державного бюджеті.

«Держава не витратить усі ці мільярди, які будуть вказані у тендерах. Це лише лчікувана вартість робіт, які - і це доводить досвід попередніх років - фактично буде виконано та оплачено лише на суму до 15% від суми контракту на рік», - наголосили у Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури України.

Там зазначають, що у 2024 році Дорожній фонд, що був джерелом фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, ремонтом, утриманням доріг та мостів, перенаправлено на потреби оборони та армії.

«У Агентства відновлення є задачі, які мають бути виконані для підтримки логістики в країні. А саме – забезпечити утримання доріг для того, щоб дорогами продовжували їхати цивільні і військові вантажі, пасажирський і вантажний транспорт.

Є й окремі пріоритетні задачі - від них залежить стійкість країни. Підтримка фронтової логістики: доставка зброї, амуніції та продовольства на фронт;

Забезпечення експорту та імпорту товарів», - резюмували у Держагенстві.

Що таке експлуатаційне утримання доріг?

Експлуатаційне утримання доріг – це не нове будівництво нових доріг і навіть не капітальні ремонти. Це підтримка доріг у стані, придатному для пересування транспорту. Йдеться про усунення вибоїн, заміну пошкоджених дорожніх знаків, очищення від рештків техніки, льоду та снігу. Це базовий догляд за дорогами, аби вони продовжували функціонувати.

«Це критична необхідність. Справа у тому, що за останні два роки навантаження на дороги значно зросло. Якщо раніше майже 70% усього експорту відбувалось через морські порти, зараз майже та сама частка вантажів їде дорогами», - пояснюють експерти.

Потреби фронту, зокрема і рух військової та спеціальної техніки, експорт та імпорт товарів, повернення деокупованих територій до життя, гуманітарна допомога - все це навантаження лягло на дороги.

Щоб підтримувати дороги у робочому стані, не зупиняючи логістику усіх, у тому числі, військових вантажів, і потрібне експлуатаційне утримання.

Чи доречно ремонтувати дороги і мости під час війни?

У Державному агентстві відновлення кажуть, що це необхідно:

«Роботи з утримання мережі доріг, які ми плануємо робити, мають забезпечувати проїзд автошляхами, щоб жоден вантаж військового або гуманітарного призначення не зупинився, а можливість логістики була забезпечена. Те саме стосується мостів. Задача – забезпечити безперешкодний рух транспорту на фронт та з фронту, а також дорогами для експорту та імпорту товарів.

Всі гроші, що мали б цього року піти на ремонт та будівництво доріг, держава витратить на інші важливі потреби бюджету».

Які роботи будуть виконуватися?

Фахівці запевняють, що жодної нової дороги не буде побудовано в 2024 році, жодна дорога не буде капітально відремонтована. Йдеться лише про усунення наявних пошкоджень, розчищення від снігу та льоду під час негоди та забезпечення виконання базових вимог безпеки дорожнього руху, яка врятує життя водіїв на дорогах та забезпечить вчасну доставку вантажів.

Чому такі великі суми тендерів?

Служба відновлення зазначає, що згідно стандартів та діючих нормативів на експлуатацію автомобільних доріг, замовник включає усі можливі ризики на весь період дії контрактів з експлуатації. У тому числі, погані погодні умови, руйнування, надзвичайні ситуації тощо.

Тобто, в закупівлі заплановані можливі витрати на всі види робіт в період виконання контракту.

Чому закладаються такі ризики? Справа у тому, що якщо не закласти в контракт можливі види робіт, у разі кризової ситуації держава не матиме можливості швидко ліквідувати наслідки погодних умов, деформації покриття та ін. Якщо наступить надзвичайна ситуація, на закупівлі просто не буде часу.

Оплата буде здійснена за фактично виконані роботи, а не за ті, які прогнозуються.

Окрім того, слід зазначити, що тендери будуть оголошені не на рік, а на три роки. Тобто, очікувана вартість закупівлі включатиме перелік робіт на наступні 3 роки. Утім кошти будуть виплачуватись лише за фактично надані послуги протягом цих 3-х років.

Чи будуть витрачені всі кошти, які вказані у тендерах?

Кошти будуть виплачені тільки за фактично виконані необхідні роботи. З аналізу контрактів у попередні роки, підрядні організації отримають до 15% від суми контракту на рік. В різних областях може бути різний відсоток в залежності від ризиків, руйнувань та інших обставин.

Тобто, якщо тендер оголошений на 3 мільйони на трирічний контракт, то попередній досвід показує, що реальні витрати з бюджету становитимуть до 150 тис грн на рік.