Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

27 верес. 2022 15:42

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
Світ
0

97

0

Пошкодження та витік газу на «Північному потоці». Що відомо?

Пошкодження та витік газу на «Північному потоці». Що відомо?


Пошкодження та витік газу на «Північному потоці». Що відомо?

На непрацюючих російських газопроводах СП-1 та СП-2, що проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Фахівці зафіксували відразу три витоки газу в різних місцях.

У понеділок, 26 вересня, першим про аварію повідомив оператор проекту Nord Stream 2 AG, передає Слово і Діло.

«НП на нитці А газопроводу Північний потік-2. Сьогодні вночі диспетчер берегового майданчика Північного потоку-2 зафіксував різке падіння тиску в лінії А. Берегові служби Німеччини, Данії, Швеції, Фінляндії та росії були негайно оповіщені. Триває розслідування», - йшлося у повідомленні.

У свою чергу, Морське управління Данії повідомило про витік газу біля берегів острова Борнхольм відразу за межами територіальних вод країни.

Пізніше в Nord Stream AG повідомили, що витік газу був виявлений не тільки в районі газопроводу «Північний потік-2», а й у «Північному потоці-1». А саме – на трьох із чотирьох ниток російських газопроводів. При цьому обидва газопроводи зараз не працюють. Навколо зон витоків газу було встановлено 5-мильні заборонені зони для судноплавства.

У вівторок, 27 вересня, у Nord Stream AG заявили про безпрецедентний характер одночасної руйнації трьох ниток російського газопроводу в Балтійському морі.

«Руйнування, що сталися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи Північний потік, мають безпрецедентний характер. Терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що оцінити неможливо», - йдеться в заяві компанії.

Сьогодні також стало відомо, що в Данії підвищили рівень готовності в енергетиці через витік газу газопроводами Північний потік-1 і Північний потік-2. Про це повідомив телеканал TV2.

У Німеччині висловились щодо цієї події. Там підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів «Північний потік» через Балтійське море є наслідком умисних дій.

Про це пише Tagesspiegel з посиланням на джерело у компетентних органах, що має доступ до інформації про розслідування, передає УП.

«Ми не можемо уявити версії, яка би не включала цілеспрямовану атаку. Все свідчить про те, що це не випадковість», - сказав співрозмовник.

Що кажуть у Росії?

У росії назвали «дуже тривожними новинами» ситуацію із витоком газу на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2».

Свою думку озвучив прессекретар президента рф Дмитро Пєсков у вівторок, 27 вересня, передає російський Інтерфакс.

«Це – дуже тривожні новини. Справді, йдеться про якісь руйнування у трубі, поки незрозуміло, якого характеру. У данській економічній зоні значно впав тиск», - сказав Пєсков.

За його словами, зараз не можна виключати жодної з версій причин ситуації навколо газопроводу.

«Наразі не можна виключати жодного варіанту. Очевидно, що є якась руйнація труби. А що стало причиною - тут до того, як з'являться результати дослідження, виключати хоч якийсь варіант не можна», - заявив прессекретар глави рф.

«Це - абсолютно безпрецедентна ситуація, яка потребує термінового розгляду. Ми надзвичайно стурбовані цими новинами», - додав Пєсков.