Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+17
$   41.44
  46.24

14 листоп. 2023 17:01

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

266

0

Понад пів мільйона українців отримали діагноз «цукровий діабет» у 2023 році

Понад пів мільйона українців отримали діагноз «цукровий діабет» у 2023 році

За програмою «Доступні ліки», яка діє в Україні, можна отримати 72 препарати інсуліну.


Screenshot_11

В Україні за 2023 рік 531 200 людей отримали діагноз «цукровий діабет»: держава вдосконалює механізми виявлення та підтримки людей, які живуть із хворобою.

Про це інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я. 

«14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, і увага світу прикута до проблем діагностики, профілактики та лікування цієї хвороби. Цього року 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934», - йдеться у повідомленні. 

Вказано, що за програмою «Доступні ліки», яка діє в Україні, можна отримати 72 препарати інсуліну. З початку 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила понад 1,5 мільярда гривень аптекам за інсуліни, відпущені за програмою реімбурсації. Всього за рік було виписано 1 111 575 рецептів на інсуліни, а погашено – 1 057 848. 

«Крім того, з жовтня цього року пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки для глюкометрів  за програмою реімбурсації. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою. Це залежить від того, який бренд обере пацієнт відповідно до свого глюкометра. На сьогодні на них було виписано вже більше як 3300 рецептів. Перелік реімбурсації включає 23 найменування брендів тест-смужок», - розповіли в МОЗ. 

3 листоп. 2023 16:11

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

158

0
У пологових «вигадують» діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ – міністерство

Факт зловживань встановили у ході моніторингу медичних закладів


Screenshot_16

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених задля переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного маленького пацієнта. 

Факт зловживань встановили у ході моніторингу медичних закладів, яке провели Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України. 

За попередніми розрахунками НСЗУ, медзаклади отримували подвійну оплату за приблизно 30% дітей, повідомляє МОЗ.

"У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. 

В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до 7 дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг", – зазначають у міністерстві.

У ході моніторингу також виявили, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для лікування. 

"Також у 2023 році суттєво збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів за втручання", – стверджують у МОЗ.

За даними міністерства, щороку в Україні народжують близько 200 тисяч жінок. Породіллі отримують допомогу у рамках трьох пакетів послуг, безоплатних для пацієнта: "Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій", "Медична допомога при пологах" та "Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках". 

"Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у приймаючому закладі. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні, і діти страждають під час транспортування. 

Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто "хворих" дітей", – прокоментував проблему міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.