Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 06 травня
+20
$   39.4
  42.34

24 квіт. 2024 13:40

Останнє оновлення  
24 квіт. 2024 13:40
Події
0

129

0

Понад 50% новобудов в Україні судяться через землю

Понад 50% новобудов в Україні судяться через землю

Деякі забудовники не подовжують оренду землі, де триває будівництво.


Станом на квітень 2024 року в Україні 54% житлових комплексів, які будуються, ведуть судові процеси щодо земельних ділянок.

За даними платформам для роботи з відкритими даними «Опендатабот», деякі забудовники можуть забути подовжити оренду землі, на якій «росте» ЖК, або ж взагалі почати будівництво без жодних дозвільних документів.

За даними ресурсу, серед майже 400 проаналізованих новобудов у 214 житлових комплексів наявні суди щодо землі, на якій їх зводять. Забудовники ще 22 ЖК не подовжили оренду земельної ділянки.

Найбільш критична ситуація у 9 майбутніх комплексах – у реєстрі речових прав відсутня інформація про зв’язок землі із будівництвом.

Засновник «Опендатаботу» Олексій Іванкін каже, що відсутність будь-яких дозволів, прав на землю або неправильне землевикористання на момент, коли зводять новобудову – «це простір для корупції тоді, коли будівлю вводитимуть до експлуатації».

«Ба навіть пізніше, коли люди вже будуть в ній жити. Адже розв’язати такі проблеми законним шляхом потім, коли люди вже вклали свої гроші, майже неможливо», – додав Іванкін.

До основних ризиків не введеного в експлуатацію житла на будь-якому етапі будівництва, які створюють можливості для корупції, можна віднести:

  • відсутність дозволів на будівництво;
  • відсутність права власності або права користування у замовника на земельну ділянку;
  • договори оренди на земельну ділянку, що закінчуються найближчим часом;
  • невідповідність цільового призначення земельної ділянки – тобто на цьому місці взагалі не можна будувати житловий будинок;
  • наявність судових справ та арештів на земельних ділянках;
  • невідповідність будівництва до містобудівних умов (етажність та висотність).

Нагадаємо, у Тернополі до 12 років ув’язнення засуджено директора будівельної компанії, який розтратив 3,8 мільйонів гривень вкладників, чиє житло так і не було побудовано.