Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

3 січ. 2024 16:23

Останнє оновлення  
3 січ. 2024 16:23
Економіка
0

137

0

Поляки відновлять блокаду пункту пропуску «Медика — Шегині»

Поляки відновлять блокаду пункту пропуску «Медика — Шегині»

Блокування хочуть розпочати 4 січня.


Польські фермери 4 січня відновлять блокаду прикордонного пункту пропуску «Медика — Шегині». Фермери з організації «Підкарпатське ошукане село» не отримали письмових гарантій щодо виконання їхніх вимог.

Про це заявив лідер протестувальників Роман Кондрув, передає «Бабель».

«Ми не отримали письмового підтвердження того, що наші вимоги буде виконано, тому ми продовжуємо протест», — сказав Кондрув.

Раніше він казав, що в разі невдалого завершення переговорів аграрії відновлять блокаду 4 січня о 09:00. Він зазначив, що вже спілкувався з поліцією та кризовою групою, яка супроводжує конфлікт на кордоні, і заявив, що «все готово для продовження протесту». Водночас він запевнив, що надання письмових гарантій автоматично припинить акцію. Серед іншого, фермери вимагають дотацій на закупівлю кукурудзи й залишити сільськогосподарський податок без змін.

19 груд. 2023 19:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Політика
0

251

0
«Я не тряпка якась». Зеленський розкрив зміст конфлікту з Польщею. Відео

Чому Україна посварилася з Польщею.


Screenshot_32

Володимир Зеленський визнав, що мав політичний конфлікт із керівництвом Польщі через блокування експорту українського зерна. Разом з тим, він висловив свою вдячність польському народові, який допомагає із перших днів великої війни.

Про це Зеленський сказав 19 грудня під час підсумкової пресконференції.

«Я хочу подякувати Польщі, президенту Дуді. Перш за все, вашому суспільству. Ви з нами з початку війни. Ви наші сусіди, ви приймали наших людей. Я робив максимально все, щоб віддячити вам. Можливо, цього замало… Але при цьому ми маємо бути з вами людьми відвертими. Президент Анджей говорив, що українці своїм життям захищають Польщу. Ви допомагали нам, як ви могли, а ми стояли за вашу незалежність і стоїмо, як можемо. У мене були потужні стосунки із вашим Кабінетом міністрів…

Потім була блокада наших кордонів. Зрозумійте, це не бізнес під час війни. Це було виживання. У нас не було тоді вільного незалежного Чорноморського коридору, яким можна було б вивозити зерно.

Що у нас було? У нас були проблеми у Словаччині, могли бути проблеми із Румунією, були проблеми з Угорщиною і з нашими найбільшими друзями, Польщею», - розповів глава української держави.

Зеленський запевнив, що готовий був до компромісу, однак не розумів, у чому його сенс. Україна просила хоча дозволити транзит зерна через Польщу, тай на це не отримала «добра».

«А в чому компроміс? Я готовий. Компроміс не всім нам вижити? Не вивезти це зерно?

…Українці ставляться до поляків з великою симпатією та любов’ю. Навіть, коли в Україні всі бачили, що у нас конфлікт на рівні лідерів, українці почали захищати вас, а не мене. Хоча я захищав їх інтерес. Це життя сусідів, близьких людей. Але: з квітня по вересень було дуже складно. Ми втратили сотні мільйонів доларів, ми втратили частину врожаю. Кожен день.

І ми почали втрачати політичні відносини. Я вдячний вашому народові, але ви зрозумійте мене- ну я не тряпка якась. Я захищаю інтереси держави в час війни. Нам не дали вивезти і це було не правильно. Я впевнений був, що це політичний сигнал і в польському суспільстві знають, що це були політичні вибори урядовців, які програли.

Я тоді говорив керівництву вашої держави: ви програєте самі собі, бо наші люди не можуть страждати. У будь-якому випадку, це не про гроші», - наголосив Володимир Олександрович.

Європейський Союз був проти блокування експорту українського зерна через Польщу. Однак це не вплинуло на політику польської влади. На допомогу прийшла Румунія.

«Слава Богу, з’явилася розумна Румунія. Президент Йоганніс мені допоміг, допоміг нашим фермерам вижити. Я вважаю, що він проявив себе як міцна людина, яка сказала – спочатку цінності, а потім вже ціни», - додав Зеленський.

Румунія вдвічі збільшила транзитний коридор для експорту українського зерна, зокрема, через Дунай.

Володимир Зеленський сподівається, що новий уряд Польщі зможе зняти блокаду вантажівок на кордон з Україною, адже це також економічно вигідно для самої Польщі.

Screenshot_30

Я не тряпка якась - Зеленський