Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 10 травня
+16
$   39.72
  42.81

25 берез. 2024 19:36

Останнє оновлення  
25 берез. 2024 19:36
Економіка
0

456

0

Польща призупинить транзит української агропродукції

Польща призупинить транзит української агропродукції

Влада Польщі пішла на поступки польським фермерам, заборонивши транзит деяких українських продуктів у Європу.


З 1 квітня Польща зупиняє транзит української агропродукції, розширивши перелік товарів.

Про це заявив міністр розвитку та технологій країни Кшиштоф Гетьман, пише державна пресова агенція Польщі (PAP).

Відомо, що наразі до Польщі заборонено експортувати українські ріпак, кукурудзу, пшеницю та соняшник. Нові обмеження у вигляді ліцензування планують запровадити ще для низки продуктів, включаючи цукор, яйця та м’ясо птиці та фрукти, особливо яблука.

Крім того, планують ліцензувати аграрний експорт з України, що дозволить запровадити нові обмеження на ввезення українських продуктів до Польщі.

Міністр розвитку та технологій Кшиштоф Гетьман заявив, що тривають переговори з Україною щодо системи ліцензування торгівлі сільськогосподарською продукцією.

«Ми дуже просунулися в переговорах з Україною про систему ліцензування, яку не змогли організувати наші попередники. Ми вже на етапі переговорів з українською стороною про чутливу продукцію. Я сподіваюся, що ці переговори продовжаться цього тижня і спрямовані на завершення», – сказав Гетьман.

За словами Гетьмана, така заборона пов'язана із фермерськими протестами, бо багато вимог щодо Green Deal не виконані. Щоб прибрати конкуренцію з України, влада Польщі йде на такий крок, дослухаючись до потреб власних аграріїв. Відтак окрім м'яса птиці, фруктів, яєць не ввозитимуть також українське зерно.