Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

19 січ. 2024 15:18

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 15:18
Події
0

127

0

Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська

Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська

Від спільника він хотів отримати хабар за укладення потрібних договорів.


Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська

Служба безпеки викрила ще одну схему розкрадання державних коштів на оборонних замовленнях для Сил безпеки та оборони України.

За даними СБУ, в Києві «на гарячому» затримали начальника одного з управлінь Командування Сил підтримки ЗСУ та його спільника – генерального директора компанії-постачальника оборонних товарів.

Мова йде про полковника ЗСУ та керівника Львівської компанії, які налагодили схему «відкатів» під час укладання контрактів. Саме від нього військовий мав отримати хабар у розмірі майже 45 тисяч доларів. За таку суму він обіцяв укласти договір про поставки оборонних товарів для ЗСУ.

Обох фігурантів затримали під час передачі першого «траншу» – 14,6 тисяч доларів. В той час, як сума запланованої угоди підприємця із ЗСУ становила 36 мільйонів гривень.

«Завдяки оперативному реагуванню спецслужби вдалося заблокувати реалізацію цієї оборудки та унеможливити подальші махінації з бюджетними коштами, які призначенні для фінансування потреб українських захисників», – кажуть в СБУ.

На робочих місцях та за адресами проживання фігурантів у Києві та Львові було проведено більше 30 обшуків. Вилучено:

  • комп’ютери, мобільні телефони, носії електронної інформації, документи та чорнову бухгалтерію із доказами злочинної схеми;
  • ⁠майже 10 млн готівки у гривневому еквіваленті, походження якої з’ясовується.

Наразі обом затриманим повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди);
  • ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави – 10 мільйонів гривень. Триває розслідування, встановлюються й інші можливі учасники вказаної протиправної схеми.

В СБУ кажуть, що зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для військаПолковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська - фото 2Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська - фото 3Полковник ЗСУ організував схему «відкатів» на закупівлях для війська - фото 4

9 січ. 2024 14:20

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 14:20
Події
0

131

0
Міноборони розриває договори з компаніями Гринкевича

Бізнесмена звинувачують у розкраданні грошей на потреби українських військових.


Міністерство оборони повністю припиняє співпрацю з компаніями родини Гринкевичів, яких звинувачують у масштабному розкладанні грошей на потреби ЗСУ.

Про це повідомив заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час прес-конференції на тему «Легка промисловість – за прозорі закупівлі: українському захиснику – українську форму!».

«Яка позиція Міноборони щодо «кейсу Гринкевичів»? Позиція така: після публікації статті Міністерство оборони одразу ухвалило рішення щодо розірвання договорів, які попередньо було укладено», – наголосив Половенко.

Відомо, що наприкінці грудня 2023-го ДБР затримало через хабар львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони. Він пропонував $500 тисяч одному з керівників Головного слідчого управління ДБР.

Пізніше стало відомо, що родина Гринкевичів причетні до розкрадання понад мільярда гривень, які мали йти на потреби Збройних сил України, зокрема, на одяг для військових.

17 січ. 2024 13:03

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 13:53
Події
0

138

0
Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

Викрили їх на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.


Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

Правоохоронці оголосили підозру членам злочинної організації під керівництвом львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, які завдали збитків державі на майже мільярд гривень. «Банду» викрили на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.

Про це повідомили в ДБР.

«Підприємець створив злочинну організацію для протиправного заволодіння бюджетними коштами. Він уклав договори з Міністерством оборони України на постачання неякісного військового одягу», – кажуть в ДБР.

Компанії Гринкевича уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 мільярдів гривень.

До виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом і не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За даними ДБР, державі завдано шкоди на понад 934 мільйони гривень.

Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

«П’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України)», – додали у відомстві.

Усіх членів злочинної організації затримано. Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Санкції статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна», – кажуть в ДБР.

Також слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб, які причетні до цієї справи, у тому числі перевіряється інформація щодо посадовців Міністерства оборони України.

Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 2Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 3Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 4Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 5