Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

15 листоп. 2023 11:30

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

280

0

Почастішали випадки скарлатини у дітей. Що це хвороба за і як передається?

Почастішали випадки скарлатини у дітей. Що це за хвороба і як передається?

Скарлатина у дітей: симптоми та лікування


Screenshot_6

У деяких містах України фіксують випадки скарлатини. Зокрема, за інформацією ЗМІ, у Києві через скарлатину деякі школи пішли на карантин. Найбільш вразливими до недуги є діти, тому вона швидко поширюється у колективах.

У країнах, де спостерігається висока вологість повітря, випадки скарлатини фіксують частіше. Саме тому в Україні вона стає «активнішою» саме весною та восени.

Що таке скарлатина?

Скарлатина – це інфекційне захворювання. Його спричиняють стрептококи групи А. Як правило, при захворюванні спостерігається дуже висока температура тіла. Можливий висип на тілі та в горлі. Для того, щоб хвороба проходила не у важкій формі, потрібно оперативно звернутися до лікарів та почати терапію.

Як лікують скарлатину?

Головним методом лікування скарлатини є антибіотикотерапія. Пацієнт стає незаразним через 24 години після того, як прийняв першу дозу антибіотика. Якщо перебіг легкий та сімейний лікар не призначав ніяких препаратів, то хвора людина має бути на карантині до 21 дня.

Як передається скарлатина?

Найчастіше підхопити скарлатину можуть діти від 1 до 9 років. Джерелом інфекції стає або інфікована людина, або людина, що переносить бактерії.

У Центрі громадського здоров’я розповідають, що в середньому інкубаційний період становить 2-7 дні, проте може бути і 12 днів.

Симптоми скарлатини

  • біль в горлі;
  • почервоніння горла та язика;
  • збільшення мигдаликів;
  • температура вище 38-39 °С;
  • діарея;
  • дрібний червоний висип на шкірі
  • головний біль;
  • нудота;
  • блювання;
  • слабкість тощо.

Хвороба може мати і важку токсичну форму. Тоді спостерігатимуться висока температура, блювота, страждатиме центральна нервова система. Можливий набряк мозку, запаморочення голови та навіть кома.

Як більшість захворювань, можливіть також ускладнення через скарлатину. Вони спостерігаються у випадках, коли пацієнт не швидко звернувся до лікаря. А саме: гнійний лімфаденіт, отит, мастоїдит, синусит, гломерулонефрит, ревматизм.

Після одужання у людини виникає імунітет до скарлатини, як правило, стійкий, довічний.

Вакцинація від скарлатини не проводиться.

15 листоп. 2023 10:58

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

382

0
У Тернополі помер хлопчик, якому зробили наркоз для лікування зубів

У поліції вказують, що причина смерті стане відома після проведення розтину


Screenshot_4

У Тернополі хлопчику віком один рік і десять місяців стало зле під час лікування зубів. Невдовзі після цього він помер.

Про це повідомили в обласному управлінні Національної поліції.

Хлопчика до державної клініки привезла мама, аби прибрати карієс зубів. Оскільки дитина маленька, медики сказали, що такі процедури проводять лише під наркозом. Для цього вони дали направлення для здачі аналізів.

Через півтори години після початку операції в дитини почав падати тиск. Його відвезли в реанімаційне відділення. Хлопчика не змогли вивести з наркозу, а вже ввечері лікарі констатували смерть дитини.

У поліції вказують, що причина смерті стане відома після проведення розтину. Наразі слідчі внесли інформацію про цей випадок до ЄРДР та зареєстрували його, відповідно до частини 2 статті 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 3 років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Триває слідство.