Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

4 верес. 2024 14:24

Останнє оновлення  
4 верес. 2024 14:24
Політика
0

529

0

Перезавантаження уряду: Верховна Рада звільнила чотирьох міністрів

Перезавантаження уряду: Верховна Рада звільнила чотирьох міністрів

В уряді відсьогодні немає 10 міністрів з 21.


4 вересня Верховна Рада України ухвалила рішення про звільнення чотирьох міністрів, що складає лише частину запланованих змін у держслужбі в рамках «великого перезавантаження» уряду.

Так, парламент ухвалив рішення про відставку:

Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

За це рішення проголосували 243 депутати. Це сталося після невдалої спроби звільнити голову Фонду держмайна Віталія Коваля. Камишін подав заяву на звільнення на тлі анонсованого "великого перезавантаження" уряду. Існують припущення, що він може стати заступником глави Офісу президента Андрія Єрмака.

На посаду міністра стратегічних галузей промисловості можуть призначити одного з заступників Камишіна, зокрема Сергія Боєва або нинішнього керівника «Укроборонпрому» Германа Сметаніна. Камишін був призначений міністром у березні 2023 року, а до цього очолював «Укрзалізницю».

Ольги Стефанішиної з посади віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

За це рішення проголосували 241 народний депутат.

Раніше в «Слузі Народу» висловлювали припущення, що Стефанішина може бути призначена на посаду міністра юстиції. Вона обіймала посаду віцепрем'єра з червня 2020 року, а до цього була генеральним директором Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Руслан Стрілець розпочав свою кар'єру у Дніпрі, де отримав кілька освіт у сфері екології та охорони довкілля. У 2007-2012 роках він працював у структурних підрозділах Дніпропетровської облдержадміністрації, а з 2012 по 2014 рік був заступником начальника Державного управління охорони природного довкілля у Дніпропетровській області.

Після цього, протягом п'яти років, Стрілець обіймав посаду директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА. У період з 2019 по 2020 рік він працював заступником директора Департаменту з питань управління відходами, екологічної безпеки та переходу до кругової економіки в Міністерстві енергетики та захисту довкілля.

Дениса Малюськи з посади міністра юстиції.

Він оголосив про своє рішення піти з посади міністра юстиції України, підкресливши, що його звільнення не є результатом тиску чи примусу. Це рішення стало наслідком п’яти років його роботи на цій посаді.

Напередодні в соціальних мережах Малюська повідомив, що йому ще потрібно встигнути завершити ряд важливих справ і вирішити залишені питання. Він висловив подяку президенту Володимиру Зеленському, прем'єр-міністру Денису Шмигалю та спікеру Верховної Ради Руслану Стефанчуку за можливість попрацювати на такій важливій та цікавій посаді.

Проте народні депутати не змогли набрати достатньо голосів для звільнення Ірини Верещук з посади віцепрем'єр-міністерки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, а також голови Фонду державного майна України Віталія Коваля.

Засідання парламенту раптово завершилось до розгляду питання про звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Раніше ми писали, що тепер Кулеба зосередиться на зміцненні відносин України з НАТО, оскільки охоплена війною країна прагне приєднатися до блоку.

Депутати висловили критику на адресу прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, президента Володимира Зеленського та більшості урядовців за ігнорування засідань парламенту.

Ірина Геращенко зазначила, що два три міністри прийшли на засідання профільних комітетів Верховної Ради для звітування. Зокрема, вона звинуватила Дмитра Кулебу у «хамстві» за відсутність на засіданні комітету закордонних справ, в той час як його помітили на вулиці Інститутській.

Після провального голосування за звільнення Коваля депутати закликали до парламенту прем'єр-міністра Шмигаля, але цього рішення також не підтримали. Геращенко додала, що після «міністропаду» в уряді відсьогодні немає 10 міністрів з 21.

«Уряд фактично недієздатний», – додала Геращенко.

Нагадаємо, Давид Арахамія, голова фракції «Слуга Народу», оголосив про заплановані зміни, які торкнуться більше 50% складу Кабінету Міністрів. Це оновлення він охарактеризував як «велике перезавантаження уряду».