Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 28 жовтня
+10
$   41.31
  44.71

Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно

27 верес. 2022 16:16

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
СуспільствоТоп новини
0

120

0
Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно


Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно

Як відомо, підстaвoю для пoчaтку oпaлювaльнoгo сезoну в Україні є середньoдoбoвa темперaтурa пoвітря, якa тримaється нижче пoзнaчки +8° упрoдoвж трьoх діб. 

Синоптики прогнозують, що перші заморозки протягом трьох днів з середньою температурою +8°, очікуються 6-8 листопада 2022 року. Ймовірно, саме тоді і увімкнуть опалення - температура повітря у житлових приміщеннях не повинна бути нижчою ніж +16.

Україна.info розповідає, що відомо про опалювальний сезон у різних регіонах.

Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкти, які створюють умови для фінансової спроможності підприємств теплопостачання. Це означає, що опалювальний сезон буде без підвищення тарифів на тепло та гарячу воду.

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що температура в приміщеннях цієї зими буде приблизно на 4 градуси нижче за норму, а опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.

Взимку температура в домівках буде 18-20 градусів. Про це заявив міністр розвитку громад Олексій Чернишов. Він наголосив, що потрібно готуватися до надскладної зими.

[caption id="attachment_19808" align="alignnone" width="1104"]Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно Олексій Чернишов[/caption]

«Очевидно, що ця зима буде надскладною. Головне – ми маємо захистити кожного українця та обігріти його… Опалювальний сезон розпочнеться вчасно. Для цього ми маємо всі передумови. Але ми маємо відвикнути жити взимку з відчиненими вікнами та обігрівати вулицю», - сказав міністр.

Як повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба у ефірі спільного телемарафону, Київська область очікує 600 мільйонів гривень від уряду на капітальні видатки, що дасть змогу завершити роботи з підготовки до опалювального сезону.

Про обов’язкову евакуацію з Миколаївщини напередодні опалювального голова ОВА Віталій Кім на брифінгу в Медіацентрі Україна нічого не повідомив.

«У Миколаєві готуються до ускладнення ситуації, адже там переважає централізоване опалення. А от в областях мережа опалення розгалужена і ризики там набагато менші», - розповів голова ОВА.

Він закликав мешканців області в будь-якому разі готуватися до складних умов, адже «передбачити ризики неможливо».

Яка ситуація у тимчасово окупованих областях

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що опалювальний сезон цієї зими на Луганщині не вдасться провести, особливо в тих містах, де протягом понад чотирьох місяців домівки потерпали від обстрілів. Оскільки, відремонтувати систему теплопостачання, розгорнуту по містах, до зими неможливо;

Тим часом начальник Донецької ОВА Павло Кириленко зазначив, що під загрозою – інфраструктура по всій країні, адже фронт проходить по області, і буде неможливо використовувати газ для опалення. Наразі йде робота над накопиченням альтернативного пального та над тим, щоб підприємства водопостачання і водовідведення працювали безперебійно.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА підкреслив, що в звільнені населені пункти повертається поліція та інші служби.Вже в найближчий час розпочнеться відновлення інфраструктури та підготовка до зими.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух зазначив, що ОВА намагається вести переговори з керівниками об'єктів критичної інфраструктури на тимчасово окупованих територіях, щоб хоча б мінімально забезпечити проведення опалювального сезону. Потужності електромереж не розраховані на повну заміну центрального опалення на електричні пристрої, тому проведені розрахунки, згідно з якими, "балансуватиметься" використання електрики для обігріву. При цьому Старух додає, що на підконтрольних Україні території області підготовка до опалювального сезону іде за планом.

Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно - фото 2

«Втримати» тепло

В Україні зруйновано близько 144 000 будинків та пошкоджено 44 млн кв. метрів житла. За даними ООН, мільйони українців живуть у будинках, які погано пристосовані для проживання в зимових умовах.

Масштабні руйнування в Україні через військові дії можуть спровокувати брак скла, оскільки гуманітарні організації оцінюють кількість розбитих вікон у країні мільйонами. Дефіцит скла може стати гострою проблемою напередодні зими для тих українців, житло яких пошкоджено внаслідок обстрілу чи з іншої причини. Про те, як українці готують своє житло до приходу холодів, пише видання The New York Times.

Оглядачі зазначають, що Україна стикається з багатьма кризами на тлі війни з Росією і однією з проблем є підготовка пошкоджених будинків до зими. Водночас невідкладною справою буде ремонт або заміна вікон, для яких потрібне скло. Іноді люди через нестачу цього матеріалу використовують фанеру або поліетиленову плівку, проте насправді скло нічим замінити не можна, тому що плівка не утримує тепло, а фанера не пропускає сонячне світло.

Що з погодою?

Український гідрометеорологічний центр повідомляє, що середня температура зимового періоду за період грудень-лютий очікується на 1-2 градуса вищою за норму, розрахованою за період 1991-2020рр. та перенесення початку опалювального періоду на пізніші строки є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.

Поради зі Львова

У свою чергу мер Львова Андрій Садовий опублікував відео, в якому у доступній формі для дорослих та дітей пояснюється, як підготуватися до зими.

Топ порад від Левчика

  • У відео котячий мер Левчик розповів, що разом з Патроном зібрав список топ порад, як підготуватися до зими:
  • Якщо прилетять російські ракети, батареї можуть не гріти. Тож Левчик вже підготував дрова для пічки. Але, щоб грітися біля печі, треба подбати про безпеку. Тому не забудьте про вогнегасник та пісок – ним теж можна гасити вогонь.
  • Якщо немає печі у квартирі, то добре мати електричний обігрівач. Але перед тим потрібно перевірити, чи добре працює електрика.
  • Тепло, як і Левчик, тікає через вікна, тому вікна на зиму треба заклеїти. Також Левчик просить подбати й про інших котиків та перевірити, чи утеплений весь ваш будинок.

Більше фото
Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно
Опалювальний сезон 2022-2023: коли розпочнеться та в яких областях буде холодно