Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+21
$   39.43
  42.75

5 жовт. 2023 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Культура
0

138

0

Нобелівську премію з літератури отримав норвежець Йон Фоссе

Нобелівську премію з літератури отримав норвежець Йон Фоссе

Його вважають одним із представників постмодернізму в норвезькій літературі.


651e9b42cb852

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2023 року став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе.

Про це повідомляється на сторінці премії у соцмережі Х.

Зазначається, що Фоссе отримав нагороду "за його новаторські п’єси та прозу, які висловлюють невимовне".

Йон Фоссе пише новонорвезькою мовою. Як письменник дебютував 1983 року, романом «Червоне, чорне», як драматург - п'єсою «І ніколи нас не розлучити» 1994 року. Фоссе пише романи, новели, вірші, книжки для дітей, есї, п'єси; його твори перекладені на понад сорок мов. Він сам також перекладає твори інших авторів новонорвезькою.

Його вважають одним із представників постмодернізму в норвезькій літературі.

У квітні 2022 року роман Фоссе « Нове ім’я: Септологія VI-VII» в англійському перекладі, увійшов до короткого списку Міжнародної Букерівської премії.

7 жовт. 2022 11:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
СуспільствоТоп новини
0

97

0
Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, Росії та Білорусі


Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, Росії та Білорусі

Нобелівську премію миру 2022 року присудили одній людині та двом організаціям. Це український "Центр громадянських свобод", російський "Меморіал" і адвокат з прав людини, білорус Алес Білацкі.

Про це йдеться у твіттер премії, інформує LB.

"Лауреати премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років пропагували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали видатних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою", – вважають у Норвезькому комітеті.

Центр громадянських свобод – організація, що заснована 2007 року. Керується Олександрою Матвійчук. Місією вважають "Становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності".

Російський "Меміорал", визнаний Кремлем "іноагентом", як заявляється, є некомерційною благодійною та правозахисною спільнотою, що займається дослідженням політичних репресії СРСР і Росії. Заснований 1992 року в Москві. З 28 лютого 2022 року сайт організації не оновлюється.

Алес Білацкі – керівник правозахисного центру "Вясна". Нині перебуває в увʼязненні.

Торік премію миру отримали журналісти Марія Ресса з Філіппін та Дмитро Муратов з Росії. Ця премія, за заповітом Альфреда Нобеля, має отримувати той, хто  "зробить найбільший, або найкращий внесок в дружні стосунки між націями; в скасування, або скорочення армій, що існують, та в проведення, або агітацію мирних з'їздів".

На Нобелівську премію миру кілька разів номінували Путіна.

Одним з лауреатів премії миру є премʼєр Ефіопії, уряд якого воює з опозиційними силами Тиграю. За даними російського бюро BBC, війна між урядом і повстанцями забрала життя тисяч цивільних, а мільйони стали вимушеними переселенцями.

Урядові сили завдають ударів по Тиграю, внаслідок яких часто страждає цивільне населення. У вересні цього року унаслідок повітряного удару по дитячій ігровій зоні в ефіопському північному регіоні Тиграй загинули щонайменше семеро людей.