Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+7
$   39.3
  42.31

5 черв. 2023 14:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

245

0

НБУ спростував інформацію про те, що візьме під контроль всі грошові перекази по картках

НБУ спростував інформацію про те, що візьме під контроль всі грошові перекази по картках

Ця інформація стосується виключно суб'єктів господарської діяльності та надавачів платіжних послуг - юридичних осіб, які використовують послуги банків з електронної комерції.


7KxftUWdMVXmKA5yQK30rYractAAM0EA0kWirgZU

У Національному банку України сьогодні повідомили, що інформація про те, що Нацбанк збиратиме дані про всі платежі фізичних осіб, не відповідає дійсності.

Регулятор наголошує, що у листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб.

Дані, які запитуватиме НБУ, не передбачають збір інформації або персональні дані фізичних осіб. З метою посилення нагляду, починаючи з грудня 2022 року, Національний банк періодично отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів. Ця інформація стосується виключно суб'єктів господарської діяльності та надавачів платіжних послуг - юридичних осіб, які використовують послуги банків з електронної комерції.

"Національний банк надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого – звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. Саме цей уточнюючий лист Національного банку оприлюднив підсанкційний проросійський ресурс "Страна.юа" з провокаційно недостовірною його інтерпретацією", - йдеться в повідомленні фінустанови.

В НБУ наголошують, що така інформація їм потрібна виключно в наглядових цілях для посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

Такі процедури дозволяють Національному банку виявляти проблеми, пов'язані з використанням банківських послуг, зокрема в галузі електронної комерції, які можуть стосуватися обслуговування тіньового ринку. Однією з таких проблем є нелегальна гральна діяльність.

Вчора у ЗМІ з'явилася інформація, що з 5 червня щопонеділка до 16.00 години, банки повинні будуть направляти до Національного банку інформацію щодо безготівкових операцій своїх клієнтів, за попередній тиждень. Ці дані мають бути представлені разом з ім'ям клієнта або назвою суб'єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі.

ЗМІ повідомляли, що регулятор чекає від банків інформацію щодо таких видів операцій:

  • P2P-перекзи (переведення коштів між фізособами);
  • Поповнення/зняття готівки з карткових рахунків у касах або банкоматах;
  • Оплати в Інтернеті
  • Переказ коштів з картки на розрахунковий рахунок компанії або виплати на картки клієнтів з рахунку компанії.

Зазначалося також, що звіт попинен містити інформацію про операції будь-якого розміру, оскільки у Листі не визначено конкретний поріг, з якого потрібно відстежувати транзакції.

Відповідно до чинних правил, дані щодо усіх значних операцій автоматично передаються до Держфінмоніторингу, якщо сума перевищує 400 тис. грн.