Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+7
$   39.3
  42.31

8 верес. 2023 10:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Технології та наука
0

60

0

Науковці вперше виростили всередині свині нирки з переважно людськими клітинами

Науковці вперше виростили всередині свині нирки з переважно людськими клітинами

У нинішньому вигляді гібридні нирки непридатні для трансплантації.


kramar-kombikorm-img-004

Науковці вперше виростили всередині свиней нирки, які містять переважно людські клітини.

Про це пише The Guardian.

Ці органи не є повністю людськими, оскільки судинна система і нерви створені зі свинячих клітин.

Попередні спроби виростити гібридні органи людини та свині провалилися, оскільки клітини свині розвиваються швидше за людські. Під час нового експерименту вчені створили нішу всередині ембріона і заповнили її людськими стовбуровими клітинами, які були інтегровані в ембріон свині.

Після культивування в лабораторії гібридні ембріони пересадили 13 сурогатним свиноматкам. Через 25—28 днів вагітність припинили, а ембріони вилучили й дослідили. Вони мали 50—60% клітин людини. У головному та спинному мозку теж виявили людські нервові клітини.

У нинішньому вигляді гібридні нирки непридатні для трансплантації. Однак це вагомий крок до вирощування людського органу за допомогою сучасних методів генної інженерії.

11 січ. 2022 10:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:49
СвітТоп новини
0

62

0
Вперше в історії: у США людині пересадили серце свині


Вперше в історії: у США людині пересадили серце свині

У США медики вперше здійснили успішну трансплантацію людині серця генетично модифікованої свині. Пересадку серця провели 7 січня 57-річному Девіду Беннету в медичному центрі університету Меріленда, пише Радіо Свобода.

Беннет погодився на експериментальну процедуру після того, як усі інші способи лікування виявилися неефективними і він не міг отримати донорське серце через надто поганий стан здоров’я.

«Вибір був простий: померти чи зробити цю трансплантацію, – сказав Девід Беннет перед операцією. – Я хочу жити. Я знаю, це стрибок у невідоме. Але це мій єдиний вибір».

Лікарі поки що не беруться робити прогнози, але фахівці говорять про те, що ця процедура може стати переломною подією.

Вперше в історії: у США людині пересадили серце свині

Серце належало свині, яка була генетично змінена, щоб усунути ген, який виробляє певний цукор, який може викликати сильну імунну відповідь і відторгнення органів.

Лікарі також давали пацієнтові ліки разом зі звичайними препаратами проти відторгнення, щоб придушити імунну систему і запобігти відторгненню органу.

Минулого року понад 41 тисяча американців отримали донорський орган. Майже чотирьом тисячам американців провели трансплантацію серця. Але потенційний попит на донорські органи набагато вищий. В останнє десятиліття активно ведуться експерименти зі свинями, в ході яких за допомогою генної інженерії вчені намагаються вивести тварин, органи яких не відторгатимуться організмом людини.

Поки що незрозуміло, наскільки успішними будуть ці експерименти, оскільки проблема відторгнення органів існує у багатьох випадках пересадки органів від людини людині.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» № 1967-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 16 грудня 2021 року.