Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

22 січ. 2024 12:36

Останнє оновлення  
22 січ. 2024 12:36
Події
0

110

0

На Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізників

На Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізників

Сума з одного автобуса сягала від 800 до 1400 євро.


Правоохоронці викрили та припинили діяльність працівників митних органів у Закарпатській області, які отримували хабарі.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

«За даними слідства, працівники відділу митного оформлення митного поста «Тиса», а також державні інспектори Управління боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Закарпатської митниці систематично одержували від водіїв рейсових автобусів неправомірну вигоду», – кажуть в прокуратурі.

Сума з одного автобусу сягала від 800 до 1400 євро за ввезення вантажу, який слідує без супроводу з Італії на територію України.

Правоохоронці затримали п’ятьох митників в порядку ст. 208 КПК України під час одержання частини коштів у сумі 1100 євро. Загальна сума отриманої неправомірної вигоди становить 6550 євро.

Також, за даними відомства, проведено 13 обшуків на території Закарпатської області, у тому числі на митному посту «Тиса». Вилучено грошові кошти, мобільні телефони та документацію.

Затриманим повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України).

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи.

На Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізниківНа Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізників - фото 2На Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізників - фото 3На Закарпатті викрили митників, які вимагали «данину» з міжнародних перевізників - фото 4

11 верес. 2023 11:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Події
0

114

0
Митники завадили вивезенню з України персня Ордену Єзуїтів 18 ст.

Всі предмети мають культурну, а деякі ще й історичну цінність.


376270669_685355666974459_830327827072388962_n

Київські митники запобігли вивезенню з України через пошту старожитностей періоду ІІІ-XVIII ст., які мають культурну цінність.

Про це повідомили у Державній митній службі.

Зазначається, що 10 металевих предметів з ознаками старовини були виявлені митниками під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з України (Чернігівщина, м. Прилуки) до Нідерландів. Задекларовані вони були як «одна каблучка».

Як визначили у Національному музеї історії України, всі предмети мають культурну, а деякі ще й історичну цінність. Експерти визначили їх як автентичні предмети археологічного походження, що мають культурну цінність.

Один з артефактів – бронзовий перстень найбільшого на сьогодні релігійного Ордену єзуїтів – цікавий насамперед як історична пам’ятка. На персні XVIII ст. позначено монограму IHS (існує кілька варіантів її розшифровки). В Україні єзуїтські школи були створені у Львові, Луцьку та Києві. Серед вихованців цих шкіл – Богдан Хмельницький, Петро Могила та Іван Мазепа. Окрім культурної, перстень має ще й історичну цінність.

«Найстарший» раритет – античний бронзовий перстень римського часу із зображенням літер VITA, 3 ст. н.е. Подібні позолочені персні були популярними в Римській імперії серед вільновідпущеників та громадян, що перейшли до стану вершників.

Решту культурних цінностей, що пересилалися до Нідерландів, експерти класифікували як:

  • середньовічний свинцевий гральний кубик з позначками від одного до шести, ІХ-XIV ст.,
  • бронзова та позолочена лунниці – жіночі прикраси часів Русі, Х-ХІІ ст.,
  • срібний хрестик, бронзовий перстень домонгольського часу та посріблений язичницький амулет у вигляді ікла, часів Русі, ХІ-ХІІІ ст.,
  • бронзова підвіска до збруї для спорядження коней, на яких їздили дворяни у XIV ст.,
  • хрестильний або дитячий натільний хрестик з мідного сплаву, ХІХ ст.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

Окрім іншого, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Стосовно громадянки, яка відправляла культурні цінності за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Артефакти вилучено.

26 жовт. 2023 15:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Події
0

120

0
У Кропивницькому суддя за хабар хотів «відмазати» від тюрми винуватця смертельної ДТП

Суддя обіцяв призначити підсудному покарання, непов’язане з реальним терміном позбавлення волі.


c97be59d4f259d6c7eaca70d871c919e

Правоохоронці викрили суддю Кропивницького апеляційного суду, який просив гроші з фігуранта кримінального провадження. Посадовець хотів одержати 10,5 тис. американських доларів з обвинуваченого у дорожньо-транспортній пригоді, яка призвела до загибелі людини.

Про це повідомляє СБУ.

За цю суму суддя обіцяв призначити підсудному покарання, непов’язане з реальним терміном позбавлення волі.

До протиправної діяльності посадовець залучив свого знайомого – ексспівробітника розформованої міліції як посередника для обговорення «умов» та передачі неправомірної вигоди.

Правоохоронці задокументували факт передачі спільнику всієї суми хабаря.

На підставі зібраних доказів судді повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Дії його спільника кваліфіковано за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (пособництво у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою)

Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.