Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+8
$   41.24
  44.79

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку

23 черв. 2023 17:10

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Культура
0

146

0

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку

Археологи знайшли підземелля в’їзної брами княжого замку у Галичі


Galych-1

Підземелля в’їзної вежі Галицького замку на Івано-Франківщині знайшли працівники національного заповідника "Давній Галич". Поки що за цією частиною вежі спостерігають за допомогою відеокамери, яку опустили у вентиляційний канал, та шукають вхід до цокольного приміщення.

Про це Суспільному розповів гендиректор заповідника "Давній Галич" Володимир Олійник.

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку

Цокольний поверх в’їзної вежі Галицького замку три сотні років був схований під шаром румовища — будівельного сміття, яким засипали залишки мурів Галицького замку, говорить Володимир Олійник.

"Ми знайшли вентиляційний канал на 6 м вниз. Там є ще один поверх, тобто вниз, і під ним ще підвали. Фактично вежа мала два поверхи вверх за дослідженнями й за версією Юрія Лукомського, й два поверхи вниз", — каже Володимир Олійник.

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку - фото 2

З його слів, на вентиляційний канал археологи натрапили в кінці минулого археологічного сезону. Розкопки губернаторської вежі Галицького замку розпочалися у травні 2022 року.

Через відкриття підземелля наразі археологічний загін "Давнього Галича" шукає вхід у цокольне приміщення. Завдяки відео з підземелля вони визначили місце, де археологам варто розчищати історичні мури.

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку - фото 3

"Ймовірний вхід по тому відео, що ми побачили, є тут. Щоб вийти, треба було сходами спускатися в цьому місці або, де залитий майданчик в радянські часи", — говорить Володимир Олійник.

З його слів, в'їзна вежа, яку також називали губернаторською, займала площу 16х23 м — більшу, ніж очікували до проведення розкопок. Наразі археологи розчищають ділянку, де були ворота цієї вежі, а заразом і вхід на територію замку. Проводять розкопки коштом національного заповідника "Давній Галич".

"Поза вежею були мости на стовпах і вони фактично обходили всю вежу і заїжджали сюди. Про що свідчать місця, де були бруси воріт", — розповідає Володимир Олійник.

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку - фото 4

Розкопуючи губернаторську вежу, археологи знайшли підтвердження історичної події, яка трапилася у XVII столітті — захоплення замку татарами та підрив його стін, каже керівник археологічного загону Ігор Креховецький.

"Після дводенної облоги комендант замку Ляховський перелякався переважальних сил ворога, підняв білий прапор. Таким чином був захоплений Галицький замок, і всі запаси пороху, які знайшли в замку, використали для підриву оборонних стін. Настільки міцна структура, що вона не розсипалася, як сучасна цегла, а тримається прямо такими великими шматками", — говорить Ігор Креховецький.

З його слів, після цієї руйнації Галицький замок фактично перестав виконувати функцію оборонної споруди й "передав ці повноваження" Станиславівській фортеці.

На Прикарпатті археологи знайшли підземелля в'їзної вежі Галицького замку - фото 5

Галицький або Старостинський замок — фортифікаційна споруда XIV ст. на Замковій або Галич-горі, висота якої сягає до 340 м. Його збудували у Галичі на місці княжого дерев'яного замку, про який вперше згадали у 1119 році.