Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

28 серп. 2024 11:18

Останнє оновлення  
28 серп. 2024 11:18
Економіка
0

790

0

На Одещині вперше вирощують рис під крапельним зрошуванням

На Одещині вперше вирощують рис під крапельним зрошуванням

Господарство вперше засіяло рис двох видів камео на загальній площі 4,5 га.


Фото - ілюстративне

В Ізмаїльському районі Одеської області впровадили нову технологію вирощування рису – замість розповсюдженого методу в чеках (заливне поле), використовують крапельне зрошення.

Про це повідомляє Державне агентство України з розвитку, меліорації, рибного господарства та продовольчих потреб.

«Ця технологія наразі використовується лише кількома господарствами в країні і дозволяє значно ефективніше використовувати воду в умовах посухи. Незважаючи на технічні складнощі, фермери бачать у ній перспективу для розвитку сільського господарства», - пояснюють в агентстві.

Як вирощують рис?

Крапельна система дозволяє підживлювати безпосередньо кореневу систему культури. Вода подається поступово, тому підтримується стабільний рівень вологості ґрунту. Технологія допомагає оптимізувати водні ресурси та покращити врожайність, що може бути корисним для регіонів з обмеженим доступом до води.

Посів культури відбувся у травні, вегетативний період сортів складає близько 150 днів, тому збір врожаю припадає на вересень. Наразі рис на полях знаходиться у фазі «метелки», культура переходить до генеративного розвитку. Спеціалісти господарства розпочали захист рослин від можливих хвороб і шкідників, далі відбудеться підживлення необхідними мікроелементами для повного дозрівання зерна.

«Вирощування рису на крапельному зрошенні – це більше, ніж просто агротехнологія. Це справжня революція у сільському господарстві, яка змінює наші підходи до вирощування культур. У світі, де кожна крапля води на вагу золота, цей метод відкриває нові горизонти. Він дозволяє нам вирощувати високоякісний врожай з мінімальним використанням ресурсів, забезпечуючи при цьому стабільність і прогнозованість результатів. Важливість цього підходу для нашої країни важко переоцінити. Це впевненість у тому, що навіть в умовах, коли вода є обмеженим ресурсом, ми можемо забезпечити наші поля живлющою вологою, а нашу країну – стабільним врожаєм», - розповіли в агрогосподарстві.

На Одещині вперше вирощують рис під крапельним зрошуванням

Нагадаємо, в Одеській області вирощують бавовну.