Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

2 лют. 2024 11:00

Останнє оновлення  
2 лют. 2024 11:00
Події
0

185

0

На Миколаївщині затримали зрадника-бойовика, який «здавав» українців на російських блокпостах

На Миколаївщині затримали зрадника-бойовика, який «здавав» українців на російських блокпостах

Чоловікові загрожує до  12 років тюрми.


Правоохоронці викрили ще одного ворожого поплічника, який співпрацював з російськими військами під час окупації частини Миколаївщини.

За даними СБУ, фігурантом виявився мешканець Снігурівщини. Після її захоплення він допомагав росіянам перевіряти місцевих жителів, які намагалися виїхати на підконтрольну Україні територію.

Зловмисник добровільно зголосився «чергувати» на російських блокпостах, що були розташовані на виїздах з населеного пункту. В СБУ кажуть, що чоловік зі зброєю в руках зупиняв автомобілі українців та відбирав у них мобільні телефони, паспорти та інші документи для «перевірки».

Потім він виводив людей з авто і пропонував їм залишитись на окупованій частині регіону, щоб співпрацювати з російськими військовими. В цивільних відбирали машини, гроші та інші особисті речі.

«Однак під час звільнення Снігурівки російські окупанти покинули свого поплічника у місті і не взяли його з собою, коли тікали на лівобережжя Херсонщини.

Тривалий час зловмисник переховувався від правосуддя на території регіону. Для цього намагався бути «непомітним» та періодично змінював адреси проживання», – кажуть в СБУ.

Співробітники СБУ розшукали зрадника і затримали на деокупованій території області.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

На Миколаївщині затримали зрадника-бойовика, який «здавав» українців на російських блокпостах

28 січ. 2024 09:05

Останнє оновлення  
28 січ. 2024 09:05
Події
0

307

0
Викрили посадовців «Львівського арсеналу», які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою.


Викрили посадовців «Львівського арсеналу», які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

Служба безпеки за сприяння Міністерства оборони України викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів. За даними слідства, до оборудки причетні колишні та діючі високопосадовці МО України та очільники афілійованих компаній. Зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд бюджетних гривень на придбанні 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ.

Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал».

Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, передбачену підписаним документом.

Після одержання коштів менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної комерційної структури, яка мала поставити замовлені боєприпаси в Україну.

Однак та не відправила жодного артснаряда до нашої держави, а отримані кошти вивела у тінь, перевівши їх на рахунки ще однієї афілійованої структури на Балканах.

Решта суми від міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

У результаті комплексних заходів співробітники СБУ задокументували схему розкрадання державних коштів та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

Завдяки вжитим СБУ заходам викрадені кошти арештовані, вирішується питання щодо їх повернення до бюджету України.

За матеріалами Служби безпеки 5 фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

Зокрема, підозру отримали: колишній та нинішній керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, очільник та комерційний директор компанії «Львівський арсенал», а також їхній спільник – представник іноземної комерційної структури.

СБУ затримала одного із фігурантів на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Питання щодо запобіжних заходів для інших фігурантів наразі вирішується.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна. Кримінальне провадження порушено за результатами аудиту Державної аудиторської служби (ДАСУ).

Викрили посадовців «Львівського арсеналу», які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядівВикрили посадовців «Львівського арсеналу», які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів - фото 2

29 січ. 2024 14:23

Останнє оновлення  
29 січ. 2024 14:23
Події
0

182

0
Затримали російську інформаторку, яка стежила за підрозділами морпіхів ЗСУ на Миколаївщині

Співробітники СБУ викрили зловмисницю ще на початковому етапі її підривної діяльності


Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну інформаторку спецслужб РФ, яка розвідувала місця базування захисників на Миколаївщині. Серед основних завдань фігурантки було виявлення та передача можливих геолокацій командування та бойових підрозділів морської піхоти ЗСУ.

Про це повідомляє СБУ.

Для збору розвідданих зловмисниця обходила місцевість та приховано фіксувала об’єкти українських військ.

Також вона «втемну» використовувала знайомих, у яких розпитувала «потрібну» інформацію під виглядом довірливих розмов.

Отримані відомості російська інформаторка надсилала окупантам через анонімний чат в популярному месенджері.

У розвідувальних звітах вона передавала електронні карти з відмітками об’єктів і даними щодо орієнтовної кількості особового складу та військової техніки українських захисників.

Співробітники СБУ викрили зловмисницю ще на початковому етапі її підривної діяльності. Після цього українська спецслужба покроково документувала всі злочинні дії фігурантки та затримала її на спробі виконання нового розвідзавдання.

Це дозволило своєчасно поінформувати командування ЗСУ і тим самим змінити місця тимчасової дислокації та переміщення українських військ.

За даними слідства, затриманою є місцева жителька, ідеологічна прихильниця рашизму. Після початку повномасштабного вторгнення рф вона робила дописи у соцмережах на підтримку окупантів та захоплення частини території України.

Таким чином жінка потрапила у поле зору російської спецслужби, яка дистанційно залучила її до співпраці.

Під час обшуку у затриманої вилучено мобільний телефон, який вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 8 років тюрми.

30 січ. 2024 10:22

Останнє оновлення  
30 січ. 2024 10:22
Події
0

179

0
У Києві піймали агента ФСБ, який шукав, де Третя штурмова бригада

Також він хотів влаштуватися на оборонний завод.


Служба безпеки України у Києві затримала агента ФСБ, який намагався виявити і передати агресору локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутний військ ЗСУ.

Про це повідомили в СБУ.

«Також він «зливав» окупантам координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світлом та опаленням більшу частину цивільної інфраструктури столиці», – кажуть в СБУ.

У «звітах» зрадника до ФСБ проходила інформація як про електропідстанції та магістральні лінії електропередач, так і про котельні КП «Київтеплоенерго». Розвідвідомості потрібні були загарбникам для підготовки нової серії прицільних ударів по військовій та критичній інфраструктурі України.

Також, за вказівкою російської спецслужби її агент намагався влаштуватися до оборонного заводу у столичному регіоні. Для виконання цього завдання фігурант підготував на себе резюме та направив його до кадрового підрозділу стратегічного підприємства.

У разі отримання посади, зловмисник планував збирати таємну інформацію про види та кількість озброєнь, які виробляють на потужностях оборонного об’єкта.

«Співробітники СБУ викрили ворожі наміри, задокументували злочинну діяльність російського агента і затримали його під час виконання розвідувального завдання», – додали у відомстві.

За даними слідства, затриманим є 52-річний мешканець столиці, якого восени 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по м. Москва та московській області.

З початку комунікація киянина з посадовцем спецслужби РФ відбувалась через один із прокремлівських Телеграм-каналів. У подальшому представник ФСБ спілкувався зі своїм агентом в анонімному чаті популярного месенджера.

Щоб виявити локації потенційних цілей для ворога, зрадник обходив вулиці Києва та його околиці й приховано фотографував «потрібні» об’єкти.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

У Києві піймали агента ФСБ, який шукав, де Третя штурмова бригадаУ Києві піймали агента ФСБ, який шукав, де Третя штурмова бригада - фото 2У Києві піймали агента ФСБ, який шукав, де Третя штурмова бригада - фото 3

31 січ. 2024 11:31

Останнє оновлення  
31 січ. 2024 11:31
Події
0

194

0
Готував прорив російських ДРГ на Сумщину: затримали ще одного агента ФСБ

Йому загрожує довічне ув’язнення.


Служба безпеки України затримала «на гарячому» ще одного агента ФСБ, який розвідував місця базування Сил оборони на Сумщині.

За даними СБУ, він намагався виявити локації найбільшого зосередження особового складу та важкого озброєння ЗСУ, які задіяні у захисті прикордонних районів області.

«Для збору розвідданих зловмисник обходив місцевість та приховано фіксував позиції українських військ під виглядом розмов по телефону», – йдеться у повідомленні.

Ще одним завданням агента було створення власної мережі інформаторів для посиленої розвідки на території області. Так окупанти сподівалися використати інформацію від агента, що використати прицільні ракетно-артилерійські удари по військових об’єктах ЗСУ, а також для підготовки маршрутів прориву російських ДРГ на прикордоння Сумщини.

Співробітники СБУ викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання розвідзавдання.

«Це дозволило зірвати ворожі плани і убезпечити місця тимчасового базування українських захисників від можливих повітряних атак ворога», – додають в СБУ.

За даними слідства, затриманим виявився 54-річний мешканець міста Суми, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у серпні 2023 року. У поле зору ФСБ він потрапив через поширення прокремлівських коментарів на власній сторінці в «Одноклассниках».

«Після вербування агент комунікував зі своїм російським куратором через анонімний чат в месенджері. Також на цьому каналі він направляв агресору фотозвіти з текстовим описом українських об’єктів», – йдеться у повідомленні.

За виконані завдання окупанти відправляли своєму поплічнику грошову винагороду, яка надходила йому через криптовалютні платежі.

Під час обшуків у затриманого вилучено банківську картку та мобільний телефон із доказами незаконної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Готував прорив російських ДРГ на Сумщину: затримали ще одного агента ФСБГотував прорив російських ДРГ на Сумщину: затримали ще одного агента ФСБ - фото 2