Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+18
$   41.44
  46.24

2 листоп. 2023 10:38

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Технології та наука
0

141

0

На Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини

На Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини

Скарб часів Гетьманщини — вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення.


398672577_713297527498421_6564450694137931577_n

Унікальний скарб золотих прикрас в культурних нашаруваннях 17-18 ст. знайшли українські археологи на території давнього міста у Білій Церкві на Київщині.

Про це повідомили в Інституті археології НАН України.

Археологи розповіли, що знахідка стала справжньою науковою сенсацією. За їхніми припущеннями, скарб пов’язаний з буремними історичними подіями часів Гетьманщини.

«Скарб складається з 12 золотих предметів загальною вагою близько 28 г та перламутрового бісеру, які були сховані у невеличкий керамічній посудині», — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що скарб часів Гетьманщини — вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави.

Всі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею ІА НАН України і, безперечно, прикрасять його експозицію в майбутньому.

Знахідка скарбу ще раз демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст — наш обов’язок відповідно до Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини.

На Київщині знайшли унікальний скарб часів ГетьманщиниНа Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини - фото 2На Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини - фото 3На Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини - фото 4

31 жовт. 2023 17:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

119

0
У Польщі знайшли поховання жінки і дитини, яких у XVII столітті вважали вампірами

Дитину віком 6-7 років поховали обличчям донизу з трикутним залізним замком під ногою


Screenshot_8

У Польщі археологи знайшли поховання XVII століття у селі Пʼєн. Тіла жінки й дитини були прикуті до труни. Імовірно, це зробили, щоб не дати їм воскреснути з мертвих.

Про це пише CNN.

У жінки був замок на нозі і серп на шиї — це свідчить про те, що її вважали вампіром. Дитину віком 6-7 років поховали обличчям донизу з трикутним залізним замком під ногою. Могилу дитини осквернили після поховання — вандали залишили в ній тільки ноги.

«Це кладовище для вигнанців, яких, безсумнівно, боялися після смерті, а можливо, і за життя... Їх підозрювали в контакті з нечистою силою», — розповів дослідник середньовічних поховань в університеті Миколая Коперника в місті Торунь.

Археологи також натрапляли на інші дивні середньовічні практики, покликані зупинити вампірів і зомбі.

«Була також велика кількість могил з камінням... які також мали захищати від померлих. Їх клали в різних місцях [на тілі], наприклад, на лікті, на гортань або на шию», — розповіли дослідники.


0
0