Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
вт, 07 травня
+18
$   39.36
  42.4

12 січ. 2024 09:41

Останнє оновлення  
12 січ. 2024 09:41
Здоров'я
0

381

0

На Харківщині встановили модульні поліклініки

На Харківщині встановили модульні поліклініки

Поліклініки встановили там, де їх знищили росіяни.


Нові модульні клініки «первинки» встановили у деокупованих районах Харківщини. Йдеться про села Мілова, Оскіл та селище Старий Салтів. Після окупації росіян місцеві медзаклади були знищені чи сильно пошкоджені, а відтак доступ до медичного обслуговування мешканців був вкрай ускладненим.

Про це повідомляє МОЗ.

Нова модульна клініка у селі Мілова здатна обслуговувати близько 600 пацієнтів. У клініці прийматимуть лікар та дві медсестри. Цілодобово на місці перебуватиме медична сестра.

В амбулаторії у селі Оскіл прийматимуть два лікарі. Загалом заклад здатен обслуговувати майже 2 тис. пацієнтів.

У селищі Старий Салтів у встановленій мобільній клініці вестимуть прийом два лікарі. Зокрема, за графіком прийматимуть лікар загальної практики сімейної медицини – сімейний лікар та лікар – терапевт.

Встановлені модульні клініки також готові до роботи в умовах блекаутів. Медзаклади обладнані генераторами для безперебійного електроживлення та вентиляторами, які підтримують оптимальну температуру. Також вони оснащені необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарні вузли, кімнати очікування тощо.

Модульні клініки є одним із проєктів ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розв’язання гострої проблеми. Клініки здатні служити заміною пошкоджених об’єктів до 10 років. Загалом вже встановлено 14 модульних закладів у Херсонській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях.

На Харківщині встановили модульні поліклінікиНа Харківщині встановили модульні поліклініки - фото 2

9 січ. 2024 12:43

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 12:43
Здоров'я
0

273

0
Коли рекомендовано носити маску – роз’яснення лікарів

Як наголосили в МОЗ, якщо у людини є ознаки застуди, краще залишатися вдома та зв’язатися з сімейним лікарем дистанційно.


Рішення про запровадження протиепідемічних заходів у звʼязку з підвищенням захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 ухвалюють комісії ТЕБ та НС на рівні кожної області.

Як повідомили у Центрі громадського здоров’я, рівень захворюваності для оголошення про те, що епідпоріг перевищено, різний для кожної області: його вираховують залежно від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону.

«На рівні кожної області у разі ускладнення епідситуації комісія ТЕБ і НС розглядає, які протиепідемічні заходи застосовувати, та ухвалює фінальні рішення: це буде локальний карантин в окремих класах чи школах, додаткові обмеження в місцях масового скупчення людей, зокрема рекомендація носити маски чи обмежувати кількість відвідувачів в установах та організаціях», –головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Кузін наголосив, що в інших випадках маску рекомендовано й потрібно носити людям з ознаками захворювання, особливо якщо вони перебувають у місцях масового скупчення людей.

«У такому випадку маска – обов’язкова для людини, яка занедужала, це дозволяє зменшити ризик зараження інших (здорових осіб) від хворого. Якщо людина відчуває ознаки застуди, краще залишатися вдома та зв’язатися із сімейним лікарем дистанційно», – пояснив заступник очільника МОЗ.

Коли рекомендовано вдягати захисну маску:

  • якщо відчуваєте ознаки застуди й не можете залишатися вдома;
  • якщо у вас є симптоми застуди або підозра на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом;
  • якщо доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 чи грип;
  • здоровим людям у місцях великого скупчення для додаткового захисту;
  • лікарям та медпрацівникам під час огляду пацієнтів з респіраторними симптомами, під час маніпуляцій та процедур, які вимагають стерильності.

Лікарі нагадують, що маска має закривати рот та ніс, а її краї – щільно прилягати для обличчя. Не можна торкатися зовнішньої поверхні маски під час використання. А заміняти маску потрібно щонайменше кожні дві години або коли вона стала вогкою.

Також не варто забувати про вакцинацію, дотримання правил особистої гігієни (миття рук, обробка рук антисептиком), регулярне провітрювання приміщень, уникнення тривалого перебування у місцях скупчення людей, ізоляцію вдома у разі появи симптомів застуди.