Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+8
$   39.38
  42.32

11 квіт. 2024 16:16

Останнє оновлення  
11 квіт. 2024 16:17
Суспільство
0

339

0

Мобілізація із 20 років, наступ, переговори, Сирський і Залужний – про що говорив Тарас Чмут в інтерв’ю УП

Мобілізація із 20 років, наступ, переговори, Сирський і Залужний – про що говорив Тарас Чмут в інтерв’ю УП

Тарас Чмут дав критично неприємні прогнози щодо війни Росії в Україні.


Мобілізація із 20 років, наступ, переговори, Сирський і Залужний – про що говорив Тарас Чмут в інтерв’ю УП

Ветеран АТО і очільник одного із найбільших благодійних фондів – «Повернись живим» Тарас Чмут дав інтерв’ю «Українській правді». У ньому розповів, що Україна втратила надто багато часу, тому мобілізацію варто запроваджувати із 20 років. Також назвав сильні сторони російської армії. І висловив свою думку щодо переговорів.

Головні тези з інтерв’ю Чмута

1. На початок квітня 2024 року Україна цю війну не виграє. Ми не рухаємося до перемоги, яка буде через день, тиждень, місяць або рік.

2. Те, що відбувається зараз – це певна патова ситуація, оскільки швидко захопити Україну росіянам не вдалося, вони не змогли залякати нас силою, ядерною зброєю, техногенними ударами, блекаутами. Росіяни перейшли в ту гру, в якій себе найкраще почувають – гра в довгу.

Але вже 2024 рік. Війна почалася 10 років тому, йде третій рік великої війни. На скільки нас вистачить?

3. Росіяни проводять якісне імпортозаміщення важливих компонентів для зброї й техніки, готуються до чергової мобілізації, готують 300 тисяч людей на літо.

4. Чи готовий зараз Київ? У порівнянні з 2022 роком Київ готовий в рази краще. Але і росіяни можуть бути готові в рази краще. І це вже не буде колона Омону чи росгвардії, яка зі щитами для розгону акцій протесту спокійненько на вантажівках рухається в бік столиці. Якщо це станеться, то може бути повноцінний комбінований наступ – все, як книжка пише.

5. Харків, Запоріжжя, Суми. Чи є загроза наступу? Очевидно, є, бо там прилітає щодня, вони знаходяться в зоні ураження різних засобів. У Харкові …ви не розгорнете Patriot, бо його знищать.

6. Про посилення російських обстрілів. Якби такі атаки відбувалися, наприклад, взимку, і ми би отримали велику соціальну проблему, коли люди замерзають – це вимагало би від Заходу дієвої і швидкої реакції. А що ми бачимо зараз? Нічого взагалі. Попереду літо. Літом споживання електрики росте, тому що потрібно охолоджувати все. Далі осінь. Як ми зайдемо в цю зиму? Буде точно важче, ніж попереднього року.

7. Ми можемо робити комбіновані удари на глибину до півтори тисячі кілометрів. Росія – велика країна, а ППО всім не прикриєш, і цілі для нас будуть знаходитися завжди, це для нас плюс. Ми сильніші в якості людей і мотивації. Але треба бути відвертим – у них також є доволі професійні люди.

8. Найнеобхідніше для України сьогодні: боєприпаси всієї номенклатури, снаряди, мінометні міни, далекобійні засоби ураження тактичного й оперативно-тактичного рівня, бронетехніка, БТР, БМП. Медично-евакуаційний транспорт, засоби радіотехнічної боротьби, колективне піхотне озброєння.

9. На товстішу броню з'являється кращий снаряд, на кращий снаряд з'являється якась нова комбінована броня. Той, хто швидше переадаптується, той, хто швидше переналаштовується, той, хто гнучкіший, оперативніший, не боїться пробувати і шукати – той і виграє.

10. Стан російської армії: вона велика, вмотивована, боєздатна, швидко вчиться. Вона втратила багато сучасної техніки, але має величезні запаси радянської техніки. Швидше за нас адаптується до війни сучасності. Абсолютно не береже своїх людей. Ціль і результат важливіше способу досягнення і втрат. Росія знаходить сильні сторони в себе і слабкі сторони у нас та дуже швидко їх масштабує.

11. Про ставлення до Сирського. Давайте дамо новому головкому можливість реалізувати своє бачення цієї війни і потім подивимося, що з цього вийде. Можливо, ми дуже сильно здивуємося і переможемо, а можливо, буде навпаки.

12. Валерій Федорович Залужний ніколи вже не повернеться до військової служби і до війни в ролі командувача. Як складеться його майбутня кар'єра, покаже тільки час.

13. Мобілізація має відбуватися з 20 років уже. Ми занадто багато втратили часу. Якщо ми хочемо вижити як країна, ми маємо повернутися до війни обличчям, прийняти її як реальність і почати з цим щось робити. Бо інакше – все даремно, сотні тисяч людей, які загинули, які скалічені, які гинуть сьогодні, поки ми тут балакаємо. Воно все даремно.

14. Якщо українська армія перейде до тотальної оборони, то 2–3–5 років може витримати.

15. В переговори треба заходити з сильної позиції. Вона в нас була раніше. Херсон, Харків. Вона в нас була в період літа – осені 2022-го. Зараз я не певен, що в нас є якась сильна позиція. А зараз треба закопуватися, перезавантажувати економіку і тримати оборону.

16. Війна без переговорів може закінчитися тільки у випадку, якщо ми уб'ємо всі 150 мільйонів росіян і не залишиться жодного, хто би підписав капітуляцію (посміхається).

17. Чи хотів би західний світ, щоб ми вже пішли домовлятися? Багато країн – так. Їм не треба наша війна. Їм простіше, щоб ми втратили 2–4 області і щоб вони повернулися до свого комфортного старого способу життя.

18. Якщо раптом відбудеться перемир'я, заморозка або щось подібне, на наступний день вся наша країна мала би відразу почати готуватися до наступної великої війни.

19. Якщо війну порівняти із футбольним матчем – 3:2 на користь росіян. Йде 45 хвилина.

title

Інтерв'ю Тараса Чмута