Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 02 травня
+17
$   39.53
  42.31

5 берез. 2024 19:48

Останнє оновлення  
5 берез. 2024 19:48
Події
0

268

0

Міжнародний суд у Гаазі видав ордери на арешт двох командувачів російських військ

Міжнародний суд у Гаазі видав ордери на арешт двох командувачів російських військ

Рішення Міжнародного суду прокоментував Володимир Зеленський.


Друга досудова палата Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох посадовців вищого командування російських військ. Мова йде про адмірала Віктора Соколова – командувача Чорноморським флотом військово-морського флоту збройних сил РФ; генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша – командувача дальньої авіації військово-повітряних сил РФ.

Як встановило розслідування, обидва фігуранти причетні до вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення України.

У період з 10 жовтня 2022 до 9 березня 2023 років вони організували масовані ракетні удари по енергетичній інфраструктурі нашої держави.

Унаслідок ворожих обстрілів загинули та отримали поранення десятки мирних жителів України.

Такі дії російських посадовців кваліфіковані Міжнародним кримінальним судом за Римським статутом як воєнні злочини та злочини проти людяності.

За даними слідства, для здійснення повітряних атак на енергооб’єкти України окупанти використовували крилаті ракети, у тому числі типу 3М14 «Калібр».

Основні удари агресора було здійснено по підприємствах енергетичного комплексу у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій, Черкаській, Житомирській та Івано-Франківській областях.

У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський заявив, що справедливість для України, для українців та для міжнародної спільноти загалом обов’язково буде відновлено.

«Сьогодні є новий крок Міжнародного кримінального суду – ордери на арешт ще двох представників російського керівництва. Цього разу – військових керівників. Командувачів російських вбивць – дальньої авіації та Чорноморського флоту держави-терориста.

Зокрема вони здійснювали та здійснюють терористичну кампанію проти нашої держави і людей – удари проти нашої енергетики, нашої цивільної інфраструктури. Це очевидні злочини – воєнні злочини Росії та злочини проти людяності. І саме щодо цього є принциповий рух у Міжнародному кримінальному суді. Коли міжнародна юстиція починає працювати, її вже не зупинити. Справедливість для України, для українців та для міжнародної спільноти загалом обов’язково буде відновлено.

Я дякую прокурору Міжнародного кримінального суду Каріму Хану, усій команді Міжнародного кримінального суду та нашій українській команді, що працює заради відновлення справедливості, – усім слідчим, які розслідують російські злочини війни, усім експертам, які допомагають, Генеральному прокурору та його Офісу та усім правоохоронцям України. Російські вбивці будуть відповідати – це точно», - сказав президент.