Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

27 груд. 2023 12:18

Останнє оновлення  
27 груд. 2023 12:23
Культура
0

321

0

Мінкульт вніс традицію Щедрого вечора до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Мінкульт вніс традицію Щедрого вечора до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Відповідне рішення 26 грудня ухвалило Міністерство культури та інформаційної політики.


Мінкульт вніс традицію Щедрого вечора до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики України схвалило рішення про включення «Традиції Щедрого вечора в Україні» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це йдеться на сайті Мінкульту.

«Традиція щедрування жива: вона пройшла нелегкі випробування в нашій історії і збереглась завдяки її носіям, завдяки тим, хто її популяризував у різні часи. Водночас ми маємо тисячі прикладів, коли національна культурна спадщина надихала митців на створення сучасних творів з етнічними мотивами. Одним з найяскравіших таких проявів є «Щедрик» Миколи Леонтовича», – зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Міністерство культури та інформаційної політики вже внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 88 елементів, серед яких є й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань. А саме:

  • Традиційний обряд Маланка с. Белелуя Івано-Франківської області,
  • Традиція повіншування Василів у селі Липівка Рогатинської територіальної громади Івано-Франківської області,
  • Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, розповіла, що зараз працюють над включенням «Щедрика» до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

«Наша мета – довести світові, що мелодія «Carol of the Bells» має насправді суто українське «громадянство». Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку – це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, тому сьогоднішня подія – важливий крок до світового визнання», – розповіла Еміне Джапарова.

Також уже розробляється світова промокампанія: це будуть звані вечори за кордоном з відомим шеф-кухарем Євгеном Клопотенком, диджитал-шоу «Щедрий вечір» за участі співачки Jerry Heil, яку Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною амбасадоркою «Щедрика».

22 груд. 2023 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 16:00
Економіка
0

81

0
«Щедрик – колядка дзвонів»: Нацбанк представив набір пам'ятних монет незвичної форми

Для монет обрали форму дзвоника.


21 грудня, голова Національного банку України Андрій Пишний спільно із заступником голови Місії США в Україні Робертом Нідемом презентували набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів».

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Набір із трьох срібних пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений одному з національних музичних символів України – всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі», – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний.

Про дизайн монет

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна).

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

24 груд. 2023 23:07

Останнє оновлення  
24 груд. 2023 23:07
Суспільство
0

73

0
Українські прикордонники в центрі Києва заспівали «Щедрик»

Заспівав легендарну щедрівку охоронець кордону Олексій під музичний супровід гітари прикордонниці Марії.


Напередодні Різдва, прикордонники привітали українців та в центрі Києва виконали відому у всьому світі композицію Миколи Леонтовича «Щедрик».

Відео опублікувала Державна прикордонна служба.

Заспівав щедрівки колишній викладач музичного мистецтва, а зараз охоронець кордону – Олексій.

«Повномасштабне вторгнення чоловік зустрів у себе вдома, на Черкащині. Відразу пішов до військкомату, проте його взяли не одразу, через шалений потік тих, хто бажав потрапити до війська.

Через деякий час Олексій потрапляє на службу до Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ». Спочатку прикордонник у складі зведеного загону тримав оборону на Сумщині, згодом на Донеччині.

Рік тому, саме в цей час, в ході чергового обстрілу ворогом, Олексій отримує звістку про народження другої дитини», – кажуть в ДПСУ.

Музичний супровід на гітарі здійснила прикордонниця Марія, яка працює у прикордонному відомстві майже 5 років До повномасштабного вторгнення вона здійснювала перевірку документів у найбільшому летовищі країни – Борисполі.

«Нині Марія проходить службу в столиці, а також посилює пункти пропуску на західному кордоні.

За освітою Марія фінансист, проте дівчина переконана – ніщо не стане на заваді, якщо ти дуже сильно про щось мрієш. Її мрія – служба та захист країни в лавах прикордонників», – додають у відомстві.