Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+12
$   39.3
  42.31

26 квіт. 2024 09:36

Останнє оновлення  
26 квіт. 2024 09:39
Політика
0

456

0

Міністра Сольського відправили під варту. Суть справи і коментарі

Міністра Сольського відправили під варту. Суть справи і коментарі

Сольський написав заяву про відставку з посади міністра аграрної політики.


Міністра Сольського відправили під варту. Суть справи і коментарі

26 квітня Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід міністрові агрополітики Миколі Сольському. Раніше йому оголосили підозру у заволодінні землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн. Посадовця відправили на два місяці під варту, призначивши заставу.

Клопотання прокурорів суд задовольнив. Сольський має перебувати під вартою до 24 червня або внести заставу в сумі 75 млн 700 тис грн (прокурори просили 200 млн грн).

Якщо міністр внесе заставу, то буде зобов’язаний не покидати межі Києва та прибувати до детектива НАБУ на вимогу. Він має задати свої паспорти на зберігання. Також Сольському заборонять спілкуватися зі свідками і, зокрема, зі своїм заступником.

Сольський подав у відставку

25 квітня міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський подав заяву про відставку.

Про це повідомив голова Верховної ради України Руслан Стефанчук.

«До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посади Міністра аграрної політики та продовольства України», – написав Стефанчук. 

Заяву розглянуть на одному з найближчих пленарних засідань.

На сторінці Міністерства аграрної політики оприлюднили офіційний коментар підозрюваного: «Так, я написав заяву про відставку з поста Міністра. В такій ситуації вважаю це правильним кроком. Вирішить  Верховна Рада прийняти мою відставку, буду вдячний за таке рішення, вирішить, що я маю працювати далі - продовжу працювати».

Міністра Сольського відправили під варту. Суть справи і коментарі

У чому підозрюють Миколу Сольського?

У межах досудового розслідування встановлено, що у 2017 році власник низки сільгосподарських компаній, який згодом став народним депутатом України IX скликання та очолив аграрний комітет ВРУ, у змові з головою Держгеокадастру України та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Задля реалізації схеми, її учасники спочатку забезпечили знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Що у подальшому стало підставою для складення обласним Держгеокадастром акту про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.

Аби унеможливити передачу землі стороннім особам її включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не було проведено.

Згодом ці землі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру передали у приватну власність. При цьому землі передавались наперед визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю, а умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.

Міністра Сольського відправили під варту. Суть справи і коментарі - фото 2

Реалізація цієї схеми у 2017-2021 роках призвела до заволодіння 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.

Крім того, особи здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, проте завдяки вчасним діям САП та НАБУ на землі було накладено арешт.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що підозри отримали ще 12 учасників злочинної схеми:

  • колишній голова Держгеокадастру України;
  • керівник Держгеокадастру в Сумській області;
  • два куратори органів Держгеокадастру;
  • службові особи Держгеокадастру Сумської області;
  • директор аграрного холодингу;
  • інші особи, які сприяли вчиненню злочину.

Їх дії кваліфікували за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

«Події семирічної давності»

Після оприлюднення інформації про вручення підозри міністру, посадовець опублікував коментар на сторінці Мінагрополітики у телеграмі.

«Події, щодо яких, за інформацією НАБУ, повідомлено про підозру мені та щодо яких поширюється інформація в ЗМІ, стосуються періоду 2017-2018 рр., тобто в час коли я був адвокатом та не був ані Міністром аграрної політики та продовольства України, ані Головою Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, в тому числі Верховним судом, і як мені відомо, на сьогоднішній день ряд рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ», - зазначив Сольський

Також додав, що гарантує відкритість для встановлення істини.