Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

5 серп. 2024 12:04

Останнє оновлення  
5 серп. 2024 12:04
Політика
0

334

0

Малі розривають дипломатичні відносини з Україною

Малі розривають дипломатичні відносини з Україною

Україну звинувачують у підтримці міжнародного тероризму.


Уряд Малі звинуватив Україну в «підтримці міжнародного тероризму» та «порушенні суверенітету Республіки Малі».

Про це йдеться комюніке, яке опублікував у неділю, 4 серпня, перехідний уряд африканської держави.

«Перехідний уряд Республіки Малі з глибоким потрясінням узяв до відома підривні зауваження, яків зробив пан Андрій Юсов... Речник української військової розвідки визнав причетність України до боягузливого, віроломного та варварського нападу озброєних терористичних груп, що призвело до загибелі військовослужбовців малійських сил оборони та безпеки», – зазначено в комюніке.

Ці зауваження підкріпив посол України в Сенегалі Юрій Пивоваров, який заявив, що його країна підтримує міжнародний тероризм, зокрема, в Малі.

«Ці надзвичайно серйозні твердження, які не були предметом жодного заперечення або засудження з боку української влади, демонструють чітку офіційну підтримку з боку українського уряду тероризму в Африці, а точніше – в Малі», – наголосили в документі.

Перехідний уряд також заявив, що дії української влади є порушенням суверенітету Малі, виходять за рамки іноземного втручання, є осудливими самі по собі та грубо порушують норми міжнародного права. У комюніке постановлено «негайно розірвати дипломатичні відносини з Україною», заявив прессекретар уряду полковник Абдулайє Майга.

Відомо, що дипломатичні відносини між Україною та Малі були встановлені 5 листопада 1992 року. Інтереси громадян України в Малі представляє посольство України в Алжирі.

Нагадаємо, у Республіці Малі на північному заході Африки повстанці північних туарегів Малі заявили, що вбили та поранили десятки солдатів і найманців Вагнера за два дні боїв біля кордону з Алжиром.