Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Макрон заявив про готовність введення західних військ в Україну, але є умови

2 трав. 2024 16:26

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

467

0

Макрон заявив про готовність введення західних військ в Україну, але є умови

Макрон заявив про готовність введення західних військ в Україну, але є умови

За словами президента Франції, інші держави підтримують позицію країни.


Президент Франції Еммануель Макрон заявив про можливість введення західних військ в Україну та назвав умови, за яких таке рішення може бути реальним.

Про це він сказав в інтерв'ю The Economist.

На питання журналіста про те, чи досі він підтримує ідею відправки військ НАТО в Україну він відповів, що нічого не виключає.

«Ми, безсумнівно, були занадто нерішучими, визначаючи межі наших дій перед кимось, хто вже не має жодних меж і хто є агресором!», – сказав Макрон, додавши, що спроможність Заходу полягає в тому, щоб заслуговувати на довіру, допомагати та надавати Україні засоби для опору.

Він також заявив, що багато країн заявили, що розуміють підхід Франції, тому згодні з позицією країни.

«У мене є чітка стратегічна мета: Росія не може перемогти в Україні. Якщо Росія переможе в Україні, в Європі не буде безпеки. Як можна робити вигляд, що Росія на цьому зупиниться? Якою буде безпека для інших сусідніх країн – Молдови, Румунії, Польщі, Литви та інших? І за цим, яка довіра до європейців, які витратили б мільярди, сказали б, що на межі виживання континенту, і не дали б собі засобів зупинити Росію? Так, ми не повинні нічого виключати, тому що наша мета полягає в тому, щоб Росія ніколи не змогла перемогти в Україні», – наголосив президент Франції.

Макрон каже, що це не є основною умовою європейської безпеки і військового авторитету, тому, якщо Росія вирішить піти далі, усі країни в будь-якому випадку повинні будуть «поставити собі це питання».

Макрон також наголосив, що рішення щодо введення військ в Україну може бути прийняте за двох умов:

  • у разі, якщо росіяни прорвуть лінію фронту;
  • за наявності відповідного запиту від України.

Він зазначив, що українська сторона поки не зверталася з таким проханням.

«Тому я думаю, що виключати це апріорі означає не засвоїти уроки останніх двох років. На саміті НАТО влітку 2022 року ми всі виключили постачання танків, ракет великого радіуса дії, літаків. Зараз ми всі перебуваємо в процесі цього, тому було б неправильно виключати решту. Але, перш за все, це було б неправильно з погляду довіри і стримування стосовно росіян. Зазначу, до речі, що агресивність російської реакції на мої слова свідчить про те, що це мало бажаний ефект: Не думайте, що ми зупинимося на цьому, якщо ви не зупинитеся», – наголосив він.

Нагадаємо, Україна отримає 5 кораблів від НАТО.