Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

29 верес. 2023 10:49

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

153

0

МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України

МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України

МАГАТЕ закликає РФ негайно вивести увесь військовий та інший неуповноважений персонал із ЗАЕС та повернути станцію під повний контроль компетентних органів України


rosiyany-na-zaes1

Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

Про це сьогодні, 29 вересня, повідомили в пресслужбі Міністерства енергетики України.

Під час 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні.

МАГАТЕ закликає РФ негайно вивести увесь військовий та інший неуповноважений персонал із ЗАЕС та повернути станцію під повний контроль компетентних органів України відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ), забезпечити безпечне та захищене функціонування станції, для того щоб Агентство здійснювало ефективне та дієве впровадження гарантій безпеки відповідно до Угоди України про всеосяжні гарантії та Додаткового протоколу.

"Ми вдячні нашим партнерам, кожній країні за голос на підтримку дотримання гарантій забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Прийняття України до Ради керуючих МАГАТЕ, а також ухвалення резолюції, яка закликає до повернення нашої ЗАЕС під контроль України — доказ того, що цивілізований світ з нами", — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Очільник Міненерго також подякував генеральному директору МАГАТЕ Рафаелю Гроссі за зусилля, які докладає Агентство для врегулювання ситуації довкола окупованої ЗАЕС.

26 верес. 2023 15:02

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

235

0
Парадокс: Україна постачала дизпаливо на окуповану Запорізьку АЕС

Це робили, аби запобігти ядерній аварії


Screenshot_9

Україна закуповувала та возила дизельне паливо на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Загалом доставили на ЗАЕС "близько 500 тонн дизеля". "Україна, "Енергоатом" закуповували та через російські блокпости возили. Ми просили домовитися про коридор, щоб постачати туди, щоб, коли 7 разів був блекаут, у нас не сталася аварія", - зазначив Галущенко в інтерв'ю виданню "Супільне".

Глава Міненерго назвав таку ситуацію "парадоксом".

"За фактом росіяни там контролюють, та й нехай везуть дизель, але вони цього не робили, а ми робили. Адже ми розуміли, якби з цих семи блекаутів і один би трапився і не вистачило б дизеля - це ядерна аварія", - зазначив він.