Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+5
$   39.3
  42.31

13 квіт. 2024 09:39

Останнє оновлення  
13 квіт. 2024 09:39
Суспільство
0

218

0

Київ – у найбільш крихкій ситуації з початку великого вторгнення, вважають у Bloomberg

Київ – у найбільш крихкій ситуації з початку великого вторгнення, вважають у Bloomberg

Ризик полягає в руйнуванні української оборони.


Київ – у найбільш крихкій ситуації з початку великого вторгнення, вважають у Bloomberg
Фото - ілюстративне

Ракетні атаки Росії по енергетичній системі України, бомбардування її другого за величиною міста та просування вздовж фронту викликають занепокоєння, що військові зусилля Києва наближаються до критичної точки.

Про це пише Bloomberg.

Страшенна нестача боєприпасів і живої сили на фронті протяжністю 1200 кілометрів і прогалини в протиповітряній обороні свідчать про те, що Україна перебуває в найбільш крихкому моменті за понад два роки війни, за словами західних чиновників, які знають ситуацію.

Ризик полягає в руйнуванні української оборони. Ця подія дасть Кремлю можливість зробити значний прогрес вперше з початкових етапів вторгнення, вважають у виданні.

Наступні кілька місяців стануть найважчим випробуванням для України, оскільки громадськість буде виснажена війною, особливо в Харкові, який зазнає потужних обстрілів щодня.

Непередбачуваність нападів вселила страх у жителів міста, навіть якщо більшість не вірить, що Кремль може захопити мегаполіс, довоєнне населення якого становило 1,5 мільйона.

Російські сили отримують вигоду від збільшення розриву в постачанні боєприпасів. Разом з тим Москва збирається забезпечити 6 мільйонів снарядів цього року завдяки нарощеному виробництву та поставкам із Північної Кореї та Ірану.

Над усім цим висить заблокований пакет допомоги США на 60 мільярдів доларів, який став жертвою внутрішньої боротьби, оскільки республіканці Палати представників вимагають від президента Джо Байдена поступок щодо імміграції. Якщо ці кошти не надійдуть, для України не буде альтернативи в найважчий момент.

Не зумівши деокупувати велику територію, сили Києва намагаються утримати лінію фронту. Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія може мобілізувати до 300 тисяч нових військ до 1 червня.

США не бачать жодних ознак неминучого прориву російських військ, заявив американський чиновник на умовах анонімності. Але моральний стан України низький, і не можна виключити можливість розвалу її армії, сказав інший чиновник на умовах анонімності.

Російські війська також розгорнули вогонь по всій лінії фронту та досягли незначних успіхів після захоплення Авдіївки на сході країни в лютому. Кремлівські війська прагнуть закрити стратегічно ключові точки, такі як місто Часів Яр на захід від Бахмута в Донецькій області України.

Основне занепокоєння викликає Харків, який російські війська намагалися та не зуміли захопити на початку війни. Близькість міста до російського кордону робить його вразливим для російських обстрілів. Кремлівські сили закидають його балістичними ракетами С-300 і плануючими бомбами, спустошуючи житлові райони та знищивши майже всі місцеві енергетичні потужності.

Уперше з початку вторгнення менше половини українців вірять, що країна може повернути всю територію, захоплену Росією, показало лютневе опитування київської групи Рейтинг. І хоча більшість українців все ще вірять у перемогу, вони дедалі частіше сумніваються, що це може означати.

Нагадаємо, Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію.