Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+20
$   41.44
  46.24

20 черв. 2024 15:04

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

473

0

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування

Куди вкласти гроші, які капіталовкладення принесуть найбільше прибутку і чи можуть невеликі суми приносити користь?


Інвестувати в Україні під час бойових дій справа ризикова, але реальна. Пропонуємо розібрати доступні варіанти.

Інвестиції – це операція з розміщення капіталу з ціллю отримання прибутку. В Україні інвестиції можуть мати:

  • грошову форму (гроші, банківські вклади, цінні папери, паї);
  • матеріальну форму (рухоме й нерухоме майно);
  • форму майнових прав та інших видів цінностей.

Зауважимо, що інвестиції завжди тісно пов’язані з різним ступенем ризику. Це можуть бути: економічні кризи, інфляція, ринкові коливання, кредитні ризики, відсутність платоспроможності тощо. Тож перед тим, як інвестувати, переконайтеся, що у разі патової ситуації ви будете готові втратити інвестиції частково або повністю. 

Питання, куди краще інвестувати гроші, актуальне завжди, втім, на жаль, немає єдиної правильної відповіді. Кожен обирає варіант під свій актив індивідуально.

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування

Куди вкласти невелику суму грошей?

Невеликі суми грошей, від 500 до 2 тис грн щомісяця українці можуть вкладати у:

  • Депозити — чи не один з найбільш виважених методів, як зберегти гроші під час війни.
  • Недержавні пенсійні фонди — збалансований інструмент для зберігання власної пенсії.
  • Накопичувальне страхування життя — знадобиться у кризовий період.

Такі вкладення, як правило, мають консервативні, тобто мінімальні ризики для вкладника.

Також поширеними інвестиційними інструментами з помірним або консервативним ризиком є:

  • придбання золота, золотих прикрас, різноманітних виробів з золота;
  • покупка антикваріату;
  • придбання унікальної нумізматичної продукції Національного банку України.

Відслідковуючи ситуацію на ринку, ці речі згодом можна вигідно продати.

Для отримання «плюсу» від інвестицій, враховуйте строки інвестування. В певних нішах ви не зможете отримати прибуток протягом й п’яти років, а в деяких – перші бонуси заберете вже через півроку після вкладення.

  • Короткострокові інвестиції передбачають інвестування до одного року.
  • Середньострокові інвестиції займають період від 1 до 5 років.
  • Довгострокові інвестиції можуть тривати 5 та більше років.

Куди вкласти гроші під час війни?

Достатньо безпечним інструментом інвестування на період бойових дій в Україні є придбання військових облігацій.

Військові облігації — це цінні папери, випущені державою в період воєнного стану. Гроші за куплені облігації залишаються в Україні та допомагають підтримувати державний бюджет, йдуть на економічні та оборонні потреби.

Придбавши військові облігації, ви заробляєте на відсотках, а також маєте можливість обрати зручний строк погашення. Купити облігації можна онлайн у застосунку «Дія». Тож, коли обираєте,  куди вкласти гроші в Україні, задумайтесь над придбанням військових облігацій, які також допомагають наблизити перемогу та деокупувати захоплені міста.

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування - фото 2 

Інвестиції в Україні під час війни

Облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) – цінні папери держави. Їх випускає Міністерство фінансів, щоб профінансувати дефіцит державного бюджету та рефінансувати державний борг.

На початку повномасштабної війни саме до цього виду інвестування українці проявили найбільший інтерес.

Державні облігації поділяються на:

  • облігації внутрішніх державних позик України;
  • облігації зовнішніх державних позик України;
  • цільові державні облігації України.

Всі державні облігації, які випускає Мінфін, існують виключно в електронному вигляді та мають різні типи погашення, в тому числі – дострокове. Повернення коштів гарантовано державою.

Куди інвестувати гроші в Україні, якщо до цінних паперів душа не лежить? Аналітики називають перспективною можливість інвестування грошей у придбання сільськогосподарської землі. Інвестор купує землю, передає її в оренду, отримує орендну плату за користування, а згодом продає землю в період найбільш вигідної пропозиції на ринку. При покупці за 1 га землі можна викласти мінімум 1-1,5 тисячі доларів, це залежить від територіальної близькості земельної ділянки до фронту, чим далі в тил – тим земля дорожча.

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування - фото 3

Пасивний дохід: куди вкласти гроші

Майбутніх інвесторів часто цікавлять варіанти пасивного доходу. Давайте розберемося, які бувають види пасивного заробітку від вкладень.

Нерухомість. Здавати в оренду житлову або комерційну нерухомість та отримувати прибутки, особливо не докладаючи зусиль. Для тих, хто не визначився, де можна вкласти гроші, щоб заробити, нерухомість може стати гарним варіантом. Втім, пам’ятайте про ризики і чистий прибуток. По-перше, в період війни нерухомість може бути знищена внаслідок обстрілів. По-друге, якщо плануєте «грати в довгу» на ринку, слід врегулювати всі питання з податковою та регулярно сплачувати податки.

Криптовалюта. Для любителів азарту та невтомних шукачів ніш, у що вкласти гроші, криптовалюта може стати цікавим початком пасивного заробітку. Крипту можна купувати, продавати та майнити самостійно. На 2024 рік аналітики визначили як найбільш перспективні, такі види криптовалют: Bitcoin, Solana, Ethereum, Cardano, Uniswap та BNB. Тим не менш, пам’ятайте, криптовалюта мала і має агресивний ступінь ризику. Це один з найбільш ризикових видів вкладення для інвестора. Тому безпечно інвестувати не більше 5−10 відсотків свого капіталу.

Авторські права. Всі зареєстровані відповідно до законодавства України об’єкти інтелектуальної власності (торговельні марки, винаходи (корисні моделі), промислові зразки, авторські права на книги, рецепти, пісні тощо) можна успішно комерціалізувати та отримувати пасивний прибуток десятки років. Керування об’єктами інтелектуальної власності - один з надійних способів, як вигідно вкласти гроші.

Куди вкласти гроші в Україні: методи та правила інвестування - фото 4

Як правильно інвестувати гроші: 7 основних правил вкладника

Якщо ви вперше плануєте інвестувати гроші, радимо слідувати наступним принципам:

  1. Вкладайте гроші в актив, який є для вас зрозумілим. Ви знаєте, як він працює, що впливає на його динаміку.
  2. На початку інвестуйте тільки в ті активи, де є гарантія повернення коштів (наприклад, державна) та мінімальний ступінь ризику;
  3. Розрахуйте і випишіть очікувані прибутки та можливі недоліки вкладу;
  4. Інвестуєте гроші, на які розраховуєте у найближчому майбутньому? Не вкладайте їх у довгострокові проєкти, щоб не втрачати відсотки при достроковому вилученні коштів;
  5. Якщо маєте багато вільних фінансів – не вкладайте їх всі в один актив. Розділіть суму за принципом: 15-20% з консервативними ризиками, 10% на інвестиції з помірним ризиком, 3-5% з найбільшим ризиком.
  6. Перед тим, як почати інвестувати, проконсультуйтеся з фінансовим радником. Деякі види вкладень виглядають дуже привабливо, а в реальності − ви отримаєте купу податків, комісій та неочікувано низькі відсотки.
  7. Якщо ви вже обрали, в що інвестувати гроші, пам’ятайте: не можна інвестувати останні  гроші без фінансової подушки. Завжди закладайте ймовірність повної втрати цього активу, бо інвестування – завжди ризик.

Куди можна інвестувати гроші

В період знецінення грошей та складної економічної ситуації слід враховувати, що в погоні за пошуком дієвого інструменту, як примножити гроші, варто пам’ятати, що навчання залишається надійною та довгостроковою інвестицією у власне майбутнє. Нова спеціальність, нова посада, робота за кордоном, обов’язково відкриють перед вами можливість заробляти більше, тому освіта завжди буде залишатися в фаворитах, куди вигідно вкладати гроші за будь-яких обставин.

Якщо ви не маєте великих статків, але маєте серйозні амбіції, подумайте, яку професію, навички або знання яких мов вам потрібно отримати, щоб після завершення навчання, знання можна було конвертувати у гроші.