Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+4
$   41.24
  44.79

Куб із вологого кортену: який вигляд матиме меморіал у селі Ягідне

13 лют. 2024 17:14

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

379

0

Куб із вологого кортену: який вигляд матиме меморіал у селі Ягідне

Куб із вологого кортену: який вигляд матиме меморіал у селі Ягідне

Під час окупації села російські військові закрили у підвалі школи майже 270 людей.


Оголосили переможця проєкту на кращу концепцію меморіального комплексу школи Ягідного на Чернігівщині. Під час окупації селища в будівлі тримали 370 людей протягом 28 днів.

Про це повідомило Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України.

У березні 2022 року під час окупації 370 людей росіяни майже місяць тримали в підвалі місцевої школи. Серед них були 70 дітей і, зокрема немовлята. 11 людей померли.

«Після звільнення Ягідного жителі не захотіли бачити школу місцем навчання і вирішили створити меморіал - закарбувати свій героїчний досвід та історичну пам’ять про трагічну подію для майбутніх поколінь», – йдеться у повідомленні.

Куб із вологого кортену: який вигляд матиме меморіал у селі Ягідне

Відомо, що відкритий всеукраїнський архітектурний конкурс проєктів на кращу концепцію зі створення меморіального комплексу на вулиці Лісова, 1А в Ягідному Чернігівської області був оголошений 18 жовтня минулого року – після трагічних подій, які пережили мешканці під час окупації.

В конкурсі було зареєстровано 13 заявок. На розгляд журі було подано 4 проєкти.

«Переможцем всеукраїнського конкурсу стало архітектурне бюро Derbin Arch. Його обрало журі, до складу якого увійшли архітектори, представники громади, місцевої влади, члени національної спілки архітекторів України», – йдеться у повідомленні.

Переможці конкурсу отримають 50 тисяч гривень і право заключити договір зі Службою відновлення у Чернігівській області для розробки проєктно-кошторисної документації.

За проєктом, будівля школи зберігає свою форму та буде вписана в середовище природи і лісу, де розташована. Архітектори створили візуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни.

Куб із вологого кортену: який вигляд матиме меморіал у селі Ягідне - фото 2

Вода – це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини, як можливість рухатися далі і формувати нові сенси. Стрічка, що в’ється навколо комплексу – прогулянкова алея – це символ ріки і спокою.

«Перед входом до будівлі – залишки зруйнованої техніки. Це початок експозиції. Потім можна спуститися до підвалу або піднятися на другий поверх до експозиційного простору і завершити огляд на даху на оглядовому майданчику. Серед меморіальних експонатів: місця страт та поховань місцевих жителів, залишки трофейної техніки, капонірів, місць фортифікаційних укріплень окупантів», – йдеться у повідомленні.

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.