Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+21
$   41.44
  46.24

13 черв. 2024 10:07

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

799

0

Кому не потрібне направлення на ВЛК? Кабмін вніс зміни

Кому не потрібне направлення на ВЛК? Кабмін вніс зміни

Не всім категоріям військовозобов'язаних потрібен медогляд.


Кому не потрібне направлення на ВЛК? Кабмін вніс зміни
Фото - ілюстративне

12 червня Кабмін опублікував постанову №675 (від 7 червня 2024-го), що вносить зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабміну №1487, і нещодавно прийнятого Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. №560.

Що змінилося із напрвленням на ВЛК?

Відстрочка. Урядовці прибрали обов’язкову наявність висновку ЛКК з підстав відстрочки для доглядачів-осіб, що мають одного із батьків з інвалідністю II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю II групи. Раніше такий документ мала подати особа, якій необхідний догляд.

Українці, які не стоять на військовому обліку через виїзд за межі України на термін понад 3 місяці, мають змогу оформити заяву про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу. Особисто являтися у ТЦК не потрібно, але є умови.

Ще одне уточнення стосується направлення на медичний огляд. Особи, які мають базову загальновійськову підготовку або пройшли базову військову службу і не досягли 25-річного віку – не направляються на ВЛК, щоб пройти медичний огляд.

Поки діє воєнний стан призовники можуть бути направлені на ВЛК для проходження медогляду лише у випадку, якщо вони добровільно йдуть на військову службу.

Коли особа отримує відстрочку від призову на військову службу у період мобілізації через наявність бронювання, не передбачено направлення на ВЛК для проходження медичного огляду.

Також ВЛК не є обов’язковим при процедурі надання відстрочки для певних категорій посадовців.

Урядовці змінили можливість направлення електронного звернення ТЦК до Нацполіції щодо адміністративного затримання громадян, які порушують правила закон про мобілізацію та правила військового обліку.

Відтепер у п. 56 Порядку №1487 уточнено, що Національна поліція за зверненням ТЦК, яке може надсилатися в електронному вигляді засобами інформаційної взаємодії, здійснює адміністративне затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП.

Нагадаємо, з 4 травня у ЗСУ стартували нові норми експертизи ВЛК: скасовано статус «обмежено придатний».