Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 20 вересня
+13
$   41.44
  46.24

18 жовт. 2023 11:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

440

0

Коли переводити годинники на зимовий час?

Коли переводити годинники на зимовий час?

В Україні на зимовй час перейдуть у неділю, 29 жовтня.


Screenshot_7

Щорічно у жовтні українці переводять годинники на зимовий час. Відбувається це вже багато років і регламентується відповідною постановою Кабінету міністрів. Питання про скасування переведення годинників й досі не врегульоване, хоча депутати пропонують, аби українці залишилися на зимовому часі.

У 2023 році українці перейдуть на зимовий час у неділю, 29 жовтня. Годинники потрібно буде перевести на 1 годину назад о 4:00 годині ранку. Фактично, 29 жовтня ми будемо спати на одну годину довше.

Разом з Україною годинники переводять у багатьох країнах світу – у США, Британії, Канаді, Австралії, Мексиці, Ізраїлі, у більшості країн ЕС. Загалом - у 72 країнах світу.

Вперше практику переведення годинників запровадили у Британії у 1908 році. До країн бувшого СССР ця практика раціонального використання електроенергії йшла доволі довго - аж до 1981 року.

Основна причина – для зменшення навантаження на енергоносії. Але багаторічна практика показала, що реальна економія складає у середньому 1-3%. І частина країн від переведення годинників просто відмовилася. Тим більше, що цей процес впливає на самопочуття людей і деяким людям потрібно до декількох тижнів для адаптації та переходу на новий графік.