Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

24 січ. 2024 17:14

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:14
Культура
0

968

0

Кіноспільнота України закликає перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ

Кіноспільнота України закликає перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ

Лист підписали майже 90 кінодіячів.


Представники української кіноспільноти у відкритому листі звернулися до президента Володимира Зеленського, уряду та Верховної Ради із закликом перенаправити бюджет Держкіно на потреби Сил оборони.

Про це йдеться у відкритому листі.

Лист уже підписали 7 громадських організацій та майже 90 окремих кінодіячів.

У листі кінематографісти вкотре висловили недовіру очільникам Держкіно, наголосивши, що цей державний орган працює без затвердженої стратегії.

«Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку й репрезентації України у світі і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями», – йдеться у листі.

У своєму зверненні представники кіноспільноти звертають увагу, що цьогоріч Держкіно отримає рекордний бюджет – 589,6 млн грн – на «підтримку кінематографії, в тому числі документування воєнних злочинів».

Також нагадують, що протягом останніх чотирьох років па ім'я президента, прем'єра та міністра культури направляли щонайменше три відкритих звернення, які підписали основні кіноорганізації країни й сотні кінематографістів.

«У цих зверненнях були викладені факти порушень законодавства та неефективного використання бюджетних коштів», – йдеться у листі.

Кіноспільнота неодноразово закликала до відставки з посади голови Держкіно Марини Кудерчук. Їй закидають «руйнування системи державного регулювання галузі», «дискредитацію посади держслужбовця» та «завдання шкоди українському суспільству та іміджу України у світі».

Підписанти закликають:

  • звільнити керівництво Держкіно;
  • заплановані на 2024 рік на підтримку кінематографії бюджетні окшти перенаправити на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань Держкіно);
  • провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії в установленому порядку і під контролем громадськості;
  • розробити у прозорому процесі новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

11 січ. 2024 10:17

Останнє оновлення  
11 січ. 2024 10:17
Культура
0

456

0
Кінорежисера Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після вироку

Радянська влада засудила Параджанова на п’ять років таборів суворого режиму.


Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала українсько-вірменського кінорежисера Сергія Параджанова.

Про це повідомив директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Маємо дійсно історичну новину — Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість тріумфує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно», — написав Антон Дробович.

На підтримку розгляду справи виступали Офіс президента України та українські правозахисники, зокрема Українська гельсінська спілка з прав людини. А матеріали для розгляду Нацкомісії з реабілітації надали УІНП та Державний архів Київської області.

«Історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями», — додав Дробович.

У 1973 році радянська влада звинуватила Параджанова в «українському націоналізмі та гомосексуалізмі» та засудила на п’ять років таборів суворого режиму.