Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+14
$   39.43
  42.75

19 лют. 2024 07:30

Останнє оновлення  
19 лют. 2024 07:30
Здоров'я
0

1182

0

Хірурги уп'ятеро вкоротили язика однорічній дитині

Хірурги уп'ятеро вкоротили язика однорічній дитині

В Україні всього дві дитини мають рідкісний синдром Беквіта-Відемана.


Хірурги Центру дитячої медицини лікарні «Охмадит» вкоротили язик однорічному немовляті. Через рідкісний синдром, цей орган у дитини був у 5 разів довшим від нормального.

Про це повідомили у лікарні «Охмадит».

Левчикові з Одеси зараз 1 рочок і 3 місяці. На 32 тижні вагітності батьки почули від лікаря УЗД, що їх малюк показує язичка. За словами батьків, тоді вони розчулилися, але на повторному обстеженні батьки дізнались, що це свідчить про підозру на генетичний синдром, який впливає на розвиток малюка.

Хлопчик народився на 37 тижні з вагою 4250 кг. Батьки кажуть, що з першого свого дня він мав висунутий язичок. Йому було важко навіть поїсти, як звичайному малюку. Він міг їсти лише з пляшечки, а пізніше не міг їсти тверду їжу, бо вона випадала йому з ротика.

Хірурги уп'ятеро вкоротили язика однорічній дитині

«Наш синочок народився з великим язичком, разів у 5-6 більшим від язичка звичайної дитини. Генетик підтвердив у сина рідкісний синдром Беквіта-Відемана. Нам сказали, що це перша дитина в Україні з такою проблемою. А в нашому пологовому – перша дитина за всю історію роботи. Уже пізніше ми дізналися, що в країні вже був малюк з таким діагнозом, так що ми другі», – розповіла мама Олена.

За словами медиків, синдром Беквіта-Відемана – це рідкісна генетична аномалія, що викликає інтенсивний розвиток різних органів упродовж вагітності. За статистикою, одна така дитина народжується в середньому на кожні 20 000 малюків.

«У Левчика був величезний язик, збільшені внутрішні органи і одна ніжка довша від іншої на 3 см. Виправляти такі проблеми варто якнайшвидше, проте найперше – це язик, доки він не створив малюкові проблем з диханням і їжею», – зазначили у клініці.

Щелепно-лицеві хірурги Центрі, після консультації з американськими колегами, прийняли рішення прооперувати Левчика.

Хірурги уп'ятеро вкоротили язика однорічній дитині - фото 2

«Ми маємо досвід видалення частини язика з приводу новоутворів, раніше ми робили схожі операції, але дорослим. До лікування цього пацієнта ми підійшли відповідально, з підсиленням команди американськими колегами», – каже керівник Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Роман Огоновський.

Команда хірургів Центру виконала часткову резекцію язика за сучасною методикою замкової щілини «Key hole».

«Язичок Левчика треба було скласти так, щоб хлопчик міг повноцінно дихати, їсти, розмовляти. Консультувалися з американськими колегами, бо в них є досвід допомоги таким діткам, адже хотіли, щоб у нашого пацієнта все вийшло якнайкраще», – пояснила щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична.

Хірурги уп'ятеро вкоротили язика однорічній дитині - фото 3

Після операції язичок Левчика майже нормального розміру. Лікарі кажуть, що хлопчик вперше у житті зміг заховати його до ротика.

«Життя Левчика дуже змінилося після операції. Синочок перевчається пити, їсти і спілкуватися, як це роблять усі дітки, адже раніше він був змушений підлаштовуватися під ті умови, які створював великий язичок», – радіє мама малюка.

Попереду у хлопчика подальше лікування і реабілітація.