Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

23 черв. 2022 20:28

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:53
ПолітикаТоп новини
0

96

0

Історичний момент. Україна стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу

Історичний момент. Україна стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу


Історичний момент. Україна стала кандидатом на вступ до Європейського Союзу

23 червня у Брюсселі під час саміту Європейського Союзу ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Такий же висновок отримала Молдова.

Чому це рішення є великою стратегічною перемогою України

  • Український стратегічний план втілюється, Росія не здатна зупинити нашу євроінтеграцію.
  • Статус кандидата в члени ЄС – це успішне майбутнє України.
  • Цей крок визначає майбутнє наших поколінь.
  • Україна отримує перспективу бути частиною найуспішнішого союзу в світі.
  • Інтеграція в ЄС – це ідея, що робить сильнішим все українське суспільство.

Відомо, що у 2014 році Україна підписала угоду про асоціацію з Євросоюзом, а за три роки вона набула чинності, одним з найприємніших її наслідків став безвіз. У 2019 році у Конституції України офіційно був закріплений курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію, поступово запроваджувалися реформи для відповідності законодавства України правилам ЄС, але попри зусилля, жертви і сподівання, навіть статусу кандидата Україні не давали, остерігаючись Путіна. Західні партнери довгі роки боялись спровокувати його на ще більшу військову агресію.

Події 24 лютого 2022 року різко змінили бачення країн-членів ЄС.

Надання статусу кандидата на членство у Європейському Союзі є обов’язковим етапом для вступу у ЄС, однак не означає, що цей вступ відбудеться найближчими роками. Після ухвалення статусу кандидата почнуться консультації щодо реформ, які муситиме провести українська влада, аби наша країна інтегрувалася в європейську систему.

Сім реформ від України, які очікує Єврокомісія

Однак далеко не все ідеально у прогресі Києва на шляху до Євросоюзу.

"Ми, ясна річ, знаємо, що треба зробити подальшу роботу", - зауважила фон дер Ляєн. І Єврокомісія сформулювала сім завдань, які Україні треба виконати, пише DW.

Перший - впровадити процедуру відбору суддів Конституційного суду, "включно з процесом попереднього відбору, заснованого на оцінці їхньої незаплямованості та професійних навичок, у відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії". Другий - завершити перевірку кандидатів до Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Ще два завдання стосуються боротьби з корупцією. Ідеться про завершення призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, проведення конкурсу на директора Національного антикорупційного бюро, а також обвинувачення та вироки корупціонерам, передусім серед високопосадовців.

Законодавство з відмивання грошей слід привести у відповідність до міжнародних стандартів. І загалом Україна має ухвалити стратегічний план реформування правоохоронного сектора.

П'яте і шосте завдання пов'язані з деолігархізацією. А саме, Києву треба впровадити антиолігархічний закон, щоправда, у відповідності до думки Венеціанської комісії, коли вона буде ухвалена. Також від України очікують затвердження нового закону щодо медіа, який би відповідав нормам ЄС.

Сьома умова - впровадити рекомендації Венеціанської комісії, які стосуються національних меншин. Ідеться про закон про освіту від 2017 року, який став причиною конфлікту між Будапештом і Києвом.