Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+18
$   39.43
  42.85

26 січ. 2024 13:13

Останнє оновлення  
26 січ. 2024 13:13
Економіка
0

856

0

ГЕС перевищили прогнозний показник виробітку електроенергії, ТЕС – суттєво відстали – Міненерго

ГЕС перевищили прогнозний показник виробітку електроенергії, ТЕС – суттєво відстали – Міненерго

Підприємства та населення почали споживати більше електроенегії, ніж минулого року.


Українська промисловість почала споживати відчутно більше електроенергії. Зокрема, у листопаді промислові підприємства спожили електроенергії більш ніж на 25,7% порівняно з аналогічним періодом 2022 року (2,26 млрд кВт проти 1,79 млрд кВт). У грудні обсяги споживання зросли ще більше - на 37,6% (2,34 млрд кВт проти 1,69 млрд кВт у 2022 році).

Про це повідомляє Міненерго.

«Збільшення обсягів споживання електроенергії промисловістю і, як результат, - зростання національної економіки стали можливі, зокрема, завдяки стабільній роботі енергосистеми. Попри атаки ворога, з лютого минулого року нам вдалося забезпечити безперебійне електропостачання як промисловості, так і побутових споживачів», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Обсяги споживання електроенергії населенням також збільшилися. У грудні 2023 року українці спожили електроенергії на понад 11% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

У Міненерго кажуть, що досягти таких показників вдалося завдяки проведеній масштабній ремонтній кампанії на енергетичних об’єктах.

Зокрема, завдяки оптимізованій та якісній ремонтній кампанії атомними електростанціями було вироблено електроенергії на 10% більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом ОЕС на 2023 рік.

Гідроелектростанції перевищили прогнозний показник виробітку електроенергії на 37%. Дещо покращили прогнозні показники виробництва і альтернативні джерела енергії, виробивши на 2% більше від прогнозного обсягу.

Водночас теплові електростанції показали суттєве відхилення від прогнозних показників генерації. На ТЕС виробили на 24% менше електроенергії, ніж було передбачено прогнозом, для ТЕЦ цей показник менший на 10 %.

Відзначимо, що наприкінці минулого року було опубліковано звіт Єврокомісії, у якому високо оцінено зміни в енергетичному секторі України. Зокрема, у звіті відзначено важливість впливу стабільної роботи української енергетики на відновлення та зростання національної економіки.

28 груд. 2023 14:42

Останнє оновлення  
28 груд. 2023 14:42
Економіка
0

46

0
Ціна на електроенергію для населення буде збережена до 30 квітня.

Держава гарантує своїм громадянам стабільність цін на електропостачання.


Кабінет міністрів України ухвалив постанову про продовження дії про продовження дії положення щодо покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії.

За даними Міненерго, це необхідно для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Таким чином, Кабмін «заморозив» ціну на електроенергію до 30 квітня 2024 року.

Рішення ухвалено з метою забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів через складну економічну ситуацію внаслідок повномасштабної військової агресії російської федерації.

«Об’єкти енергетичної інфраструктури залишаються під прицілом росіян і потребують інвестицій для відновлення і ремонтів. Та попри це держава залишається соціально відповідальною і гарантує своїм громадянам стабільність цін на електропостачання. Тому вартість електроенергії на рівні 2,64 грн за кВт*год буде збережена. Це має надзвичайно важливе значення для підтримки побутових споживачів у період опалювального сезону», – каже міністр енергетики Герман Галущенко.