Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 03 травня
+18
$   39.53
  42.31

24 черв. 2022 16:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

78

0

Епіфаній просить Уряд надати ПЦУ один із храмів Києво-Печерської лаври

Епіфаній просить Уряд надати ПЦУ один із храмів Києво-Печерської лаври


Епіфаній просить Уряд надати ПЦУ один із храмів Києво-Печерської лаври

Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням невідкладно надати один із храмів на території Києво-Печерської лаври для богослужінь ПЦУ.

Лист до урядовця опублікували на сайті ПЦУ.

«Монополія монастиря Московського Патріархату на богослужіння в Лаврі категорично не сприймається більшістю православних в Україні та українським суспільством», – йдеться у його листі до Шмигаля.

За словами предстоятеля ПЦУ питання подолання такої монополії «багаторазово порушувалося від середини 1990-х років», але безуспішно.

«Протягом 1990-х – початку 2000-х років монастир Московського Патріархату систематично через насильницькі дії та захоплення все нових і нових корпусів розширював свою присутність. Керівник монастиря Павло (Лебідь), використовуючи зв’язки у тодішньому державному керівництві, добивався подальшого «узаконення» таких дій. За роки його керування монастирем було зафіксовано численні приклади часткового або повного руйнування об’єктів Лаври із заміною їх новоділами (як от В’їзна брама до Нижньої Лаври), проведення ремонтних робіт та реконструкції без дотримання норм збереження пам’яток. Територія Нижньої Лаври перетворена на велику торгівельну площу з численними магазинами й кафе.

Керівництво монастиря Московського Патріархату протягом трьох десятиліть послідовно підтримувало і продовжує підтримувати та пропагувати ідеологію «русского міра», яка нині стала «виправданням» відкритої агресії РФ проти України. Павло (Лебідь) особисто нагороджений Путіним орденом РФ «Дружба народів», - йдеться у листі.

Саме тому у зверненні Епіфаній просить:

  1. Невідкладно вирішити питання про надання одного з храмів на території Верхньої Лаври, які фактично не використовуються для постійних богослужінь (Благовіщенського храму в колишніх Митрополичих палатах, храму Всіх Святих над Економічною брамою чи іншого в межах Верхньої Лаври) – для звершення регулярних богослужінь Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ. Монополія монастиря Московського Патріархату на богослужіння в Лаврі категорично не сприймається більшістю православних в Україні та українським суспільством.
  2. Знайти можливість для надання приміщень на території Верхньої Лаври для монастирського життя та діяльності.

Для вирішення цих питань прошу дати доручення компетентним державним інституціям невідкладно, із залученням уповноважених від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ осіб, провести вивчення стану справ для подання узгоджених рекомендацій.