Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+23
$   41.1
  44.63

26 січ. 2024 16:20

Останнє оновлення  
26 січ. 2024 16:20
Суспільство
0

354

0

Дивіться тизер нового українського фільму «Редакція»

Дивіться тизер нового українського фільму «Редакція»

Головну роль зіграв військовослужбовець.


Дивіться тизер нового українського фільму «Редакція»

Вийшов тизер українського фільму «Редакція» з конкурсної програми Берлінале 2024.

Ролик опублікований на ютуб-каналі IONCINEMA

Сцена, яка увійшла до тизеру, знята в заповіднику Олешківські піски на Херсонщині. Заповідник є частиною Смарагдової мережі Європи. Це мережа природоохоронних територій, створена для збереження видів та екосистем.

Головну роль у фільмі зіграв журналіст, а нині військовий ЗСУ Дмитро Багненко. У фільмі також зіграли Римма Зюбіна, Жанна Озірна, Сергій Іванов, Андрій Кирильчук, Олександр Шмаль.



Сюжет розпочинaється з диких степів і лісів укрaїнського півдня. Тут молодий нaуковий співробітник природничого музею Юрa нaмaгaється врятувaти рідкісних твaрин від знищення. Він шукaє бaбaкa степового, якого нібито бaчили селяни в цих крaях.

Нaтомість хлопець стaє свідком підпaлу лісу. Він несе фотогрaфії підпaлювaчів і свою стaттю до редaкції місцевої гaзети, aле ні природa, ні спрaведливість тут нікого не цікaвлять. Його нaївне бaчення світу руйнується у вирі фейкових новин, корупційних схем і фaльсифіковaних виборів. Опинившись у центрі тaємничого ритуaлу, який проводять місцеві чиновники, герой мaє з’ясувaти, хто він – предстaвник нaпівзниклого виду «людини спрaвжньої» чи звичaйний невдaхa?

24 січ. 2024 17:14

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:14
Культура
0

969

0
Кіноспільнота України закликає перенаправити бюджет Держкіно на ЗСУ

Лист підписали майже 90 кінодіячів.


Представники української кіноспільноти у відкритому листі звернулися до президента Володимира Зеленського, уряду та Верховної Ради із закликом перенаправити бюджет Держкіно на потреби Сил оборони.

Про це йдеться у відкритому листі.

Лист уже підписали 7 громадських організацій та майже 90 окремих кінодіячів.

У листі кінематографісти вкотре висловили недовіру очільникам Держкіно, наголосивши, що цей державний орган працює без затвердженої стратегії.

«Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку й репрезентації України у світі і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями», – йдеться у листі.

У своєму зверненні представники кіноспільноти звертають увагу, що цьогоріч Держкіно отримає рекордний бюджет – 589,6 млн грн – на «підтримку кінематографії, в тому числі документування воєнних злочинів».

Також нагадують, що протягом останніх чотирьох років па ім'я президента, прем'єра та міністра культури направляли щонайменше три відкритих звернення, які підписали основні кіноорганізації країни й сотні кінематографістів.

«У цих зверненнях були викладені факти порушень законодавства та неефективного використання бюджетних коштів», – йдеться у листі.

Кіноспільнота неодноразово закликала до відставки з посади голови Держкіно Марини Кудерчук. Їй закидають «руйнування системи державного регулювання галузі», «дискредитацію посади держслужбовця» та «завдання шкоди українському суспільству та іміджу України у світі».

Підписанти закликають:

  • звільнити керівництво Держкіно;
  • заплановані на 2024 рік на підтримку кінематографії бюджетні окшти перенаправити на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань Держкіно);
  • провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії в установленому порядку і під контролем громадськості;
  • розробити у прозорому процесі новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.