Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+12
$   41.45
  46.11

22 серп. 2024 12:27

Останнє оновлення  
22 серп. 2024 12:27
Суспільство
0

208

0

До кінця століття кількість смертей від спеки в Європі може зрости втричі, – дослідження

До кінця століття кількість смертей від спеки в Європі може зрости втричі, – дослідження

Найбільше це торкнеться Італії, Греції та Іспанії.


Дослідження свідчать, що до кінця цього століття кількість смертей внаслідок спеки в Європі може зрости утричі. Найбільше це торкнеться південних країн континенту, таких як Італія, Греція та Іспанія.

Про це пише The Guardian.

Наразі в Європі більше людей помирає через холод, а не через спеку. Деякі вважають, що глобальне потепління може зменшити кількість смертей від холоду. Однак, як показує дослідження, опубліковане у Lancet Public Health, з ростом віку населення і зростанням температур смертність від спеки буде тільки зростати.

Згідно з прогнозами, якщо середня температура підвищиться на 3-4 градуси, кількість смертей від спеки перевищить кількість смертей від холоду. Результати дослідження показують, що зміни клімату можуть призвести до «безпрецедентних проблем» у системі охорони здоров'я, особливо під час хвиль спеки.

Девід Гарсія-Леон, співавтор дослідження, зазначив, що потепління та старіння населення призведуть до значного збільшення смертності, в той час як зменшення смертності від холоду буде мінімальним. Якщо температура підвищиться на 3 градуси в порівнянні з доіндустріальним рівнем, щорічна кількість смертей від спеки може досягти 129 000 осіб, тоді як зараз вона складає 44 000.

Згідно з прогнозами, щорічна кількість смертей від холоду та спеки в Європі, яка наразі становить 407 000 осіб, може зрости до 450 000 осіб до 2100 року, навіть якщо світові лідери досягнуть цілей щодо потепління на 1,5 градуса.

Мадлен Томсон, керівниця відділу впливу на клімат і адаптації благодійної організації Wellcome, зазначила, що це дослідження підкреслює ризики, з якими ми можемо зіткнутися, якщо не вжити термінових заходів проти зміни клімату. Вона також наголосила, що екстремальна спека може призвести до неврожайів, лісових пожеж, ушкодження критичної інфраструктури та економічних збитків.

Дослідники проаналізували дані по 854 містах Європи, виявивши, що спека вбиватиме більше людей по всьому континенту, але найбільший вплив буде на південноєвропейські країни, такі як Іспанія, Італія та Греція, а також частину Франції. Прогнозується, що кількість смертей від неприємних температур зросте на 13,5%, що призведе до додаткових 55 000 смертей, більшість з яких будуть старші 85 років.

Гері Константінудіс, епідеміолог з Центру навколишнього середовища та здоров’я MRC, який не брав участі в дослідженні, вказав на високий рівень якості дослідження, але зазначив, що прогнозування смертей, пов’язаних з температурою, має свою складність і невизначеність.

Еліза Галло, екологічна епідеміологиня, яка також не брала участі в дослідженні, підкреслила важливість адаптації до підвищення температури. Дослідники закликали уряди вжити заходів для зменшення смертності, таких як інвестиції в лікарні, розробка планів дій і поліпшення ізоляції будівель.

Вони підкреслили, що адаптаційні зусилля мають бути спрямовані на регіони з високим рівнем безробіття, бідністю, структурними економічними змінами, еміграцією та старінням населення, які менш здатні адаптуватися до кліматичних змін і більше постраждають від зростання смертності від спеки.