Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+11
$   41.02
  45.56

18 берез. 2024 15:40

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

636

0

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото

Дослідники запевняють, що такі операції продовжують життя корів та покращують його якість.


Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото

В інтернеті час від часу можна натрапити на фото корів з великою діркою в боці. Такі знімки виглядають досить моторошно, особливо, коли хтось засуває руку в середину тварини, усміхаючись. Насправді ж, спеціалісти не бачать у цьому нічого поганого. Канюльовані корови, за їх твердженням, довше живуть, дають більше молока і мають краще здоров’я. Відомо, що така «мода» поширена на фермах Швейцарії та Нідерландів.

Україна.info спробувала розібратися, для чого потрібна та дірка в боці і що про це думають зоозахисники.

Фістула

Дірка у боці тварини має назву – фістула. Це так би мовити «ворота» до внутрішнього світу корови. Отвір веде до шлунку і дозволяє, при потребі, контролювати процес травлення. Зовні закривається клапаном, що перешкоджає потраплянню сторонніх предметів.

Раціон корів складається, переважно, із трави. Протягом доби тварина з’їдає десятки кілограмів корму, що містить велику кількість клітковини. Шлунок у великої рогатої худоби має чотири камери. Тому інколи процес перетравлення дає збій, викликаючи метеоризм, накопичення газів, здуття. Такі симптоми можуть призвести до смерті корови. Тому науковці спробували вирішити проблему шляхом експерименту і заявили, що він таки вдалий.

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото

Діркa в боці дозволяє зa короткий чaс очистити шлунок від нaдлишку клітковини. Досить відкрити клaпaн і вийняти неперетрaвлену їжу.

Рaніше для звільнення шлункa корови від клітковини робили в боці прокол гострим предметом, що було куди склaдніше і болючіше в порівнянні з фістули.

Як роблять операцію?

Операційне втручання можна робити тільки коровам, яким вже виповнилося три роки. Такий вік є обов’язковою умовою для того, щоб з часом дірка не змінювала свого місця розташування.

Перед процедурою ветеринари досліджують різні аналізи, щоб визначити, чи здорова тварина. Роблять знеболююче і тільки потім приступають до операції. Хірург розрізає шкіру, підшкірний жировий шар, очеревину та шлунок. Потім вставляє фістулу. Таке втручання називають нескладним. Реабілітація худоби триває 30-40 днів.

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото - фото 2

Чи боляче коровам?

Перед операцією тварині роблять укол анестезії, тому болю вона не відчуває. Протягом двох тижнів місце розрізу має набряклий вигляд і може хвилювати. Тому на фермах використовують знеболюючі препарати.

За твердженням ветеринарів, коли дірка загоюється, корови повертаються до звичного способу життя, не відчуваючи жодного дискомфорту. Вони їдять, сплять, гуляють, як до операції.

Дірка в боці залишатиметься протягом всього життя худоби. Але, за словами фахівців, вона і продовжить тривалість життя до 12-15 років.

Чи можна засунути руку у середину корови?

На фермі співробітники, які доглядають тварин, час від часу засовують руку до їхнього шлунку. Але роблять це у спеціальних високих рукавичках, щоб не занести інфекцію. Також відомо, що у Швеції існувала практика екскурсій, на яких школярі також могли «побувати в середині корови».

Фахівці зазначають, що відкривають клапан фістули, аби дістати корм, що спричинив захворювання або щоб взяти вміст шлунку на дослідження.

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото - фото 3

Що кажуть зоозахисники?

Коли науковий експеримент тільки почали впроваджувати на фермах Швейцарії, то розповідали про нього у ЗМІ. Однак стало зрозуміло, що суспільство доволі неоднозначно сприймає такі підходи тваринництва. Звичайно, першими на сполох забили зоозахисники. Оскільки тварина відчуває біль, дискомфорт і, врешті, ніхто її не питає, чи згодна вона на таку операцію. Саме через розбіжність думок, питання канюлювання корів залишається в умовній «сірій зоні». Хоча його практикують на багатьох фермах – від Європи до Австралії.

Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото - фото 4Дірка в боці корови – навіщо тваринам роблять отвір і засувають туди руку. Фото - фото 5