Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 20 вересня
+14
$   41.44
  46.24

17 берез. 2024 15:46

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

249

0

Держприкордонслужба хоче зареєструвати як торговельну марку фразу про російський корабель. В ЄС проти

Держприкордонслужба хоче зареєструвати як торговельну марку фразу про російський корабель. В ЄС проти

ЄС тричі відхиляв пропозицію.


Державна прикордонна служба України намагається зареєструвати як торговельну марку фразу «русский военный корабль, иди на х*й», яку сказав прикордонник з острова Зміїний на початку повномасштабного вторгнення. Однак, у Європейському Союзі проти цього.

Про це пише Politico.

Речник ДПСУ Андрій Демченко сказав, що авторство цієї фрази має належати Україні «як підтвердження рішучості та незламності українських прикордонників».

«Треба віддати належне захиснику, який своїм вчинком, своєю рішучою демонстрацією незламності надихнув людей, Україну та світову спільноту», – сказав він.

Ще 16 березня 2022 року під іменем солдата, який першим вимовив цю фразу, брюссельські юристи Андрій Буковнік і Тарас Кульбаба подали заявку на торговельну марку.

Вони кажуть, реєстрація торговельної марки дала б змогу гарантувати, що ніхто не зможе отримати прибуток від продукції, що містить варіації його фрази. Адже на популярності вислову заробляють торговці з «нещирими намірами», каже Демченко.

Водночас, Офіс інтелектуальної власності Європейського Союзу повідомляє, що фраза не може стати торговельною маркою, адже вона «суперечить загальноприйнятим принципам моралі, оскільки прагне [...] отримати фінансову вигоду від того, що загальновизнано вважається трагічною подією».

Вдруге відхилили заявку на отримання торговельної марки в грудні 2022 року. Тоді це вже пояснили тим, що в ній використовуються «вульгарні висловлювання з образливим сексуальним підтекстом».

Утретє європейський Офіс інтелектуальної власності відхилив апеляцію юристів, зазначивши, що фраза про російський корабель не має «відмітного характеру», тобто товари чи послуги під цією фразою не можна відрізнити від товарів або послуг іншого походження.

Нагадаємо, автору вислову про російський воєнний корабель вручили нагороду «За заслуги перед Черкащиною».