Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 06 травня
+22
$   39.4
  42.34

24 груд. 2023 13:31

Останнє оновлення  
24 груд. 2023 13:31
Культура
0

3381

0

Де дивитися трансляції богослужінь різних церков на Святвечір і Різдво. Розклад

Де дивитися трансляції богослужінь різних церков на Святвечір і Різдво. Розклад

Глядачі зможуть побачити нічні та ранкові служби Православної церкви України, Української греко-католицької церкви та Римсько-католицької церкви в Україні.


Українці зможуть онлайн дивитися трансляції богослужінь українських церков на Святвечір (24 грудня) та Різдво (25 грудня).

Окрім того, ввечері 24 грудня відбудеться трансляція Нічної Різдвяної Меси у Ватикані під проводом Святішого Отця Франциска, а вдень 25 грудня — Різдвяного привітання й Апостольського благословення для Рима й цілого світу з площі Святого Петра в Римі.

Як повідомили в телекомпанії Суспільного мовлення, нічні та ранкові служби Православної церкви України, Української греко-католицької церкви та Римсько-католицької церкви наживо транслюватимуть телеканали.

Неділя, 24 грудня

Телеканал Суспільне Культура

16:45 – Всенічне бдіння Православної церкви України у Навечір’я Різдва Христового. Трансляція з Михайлівського золотоверхого собору.

19:45 – Велике повечір'я з Литією Української греко-католицької церкви у Навечір'я Різдва Христового. Трансляція з Патріаршого собору Воскресіння Христового.

21:15 – Нічна Різдвяна Меса (Пастирка) Римсько-католицької церкви в Україні з храму Святого Олександра в Києві.

22:45 – Нічна Різдвяна Меса (Пастирка) під проводом Святішого Отця Франциска. Трансляція з базиліки Святого Петра у Ватикані.

Понеділок, 25 грудня

Місцеві канали Суспільного Мовлення

07:00 – Різдвяна утреня та Архиєрейська Божественна Літургія Української греко-католицької церкви з Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Телеканал Суспільне Культура

9:00 – Різдво Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа Православної церкви України. Трансляція з Софійського собору.

12:00 – Різдвяна Свята Меса Римсько-католицької церкви в Україні з храму святого Олександра.

13:30 – Різдвяне привітання й Апостольське благословення для Рима й цілого світу «Urbi et Orbi» Святішого Отця Франциска з площі Святого Петра в Римі.

11 груд. 2023 11:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

180

0
Вихідних на Різдво і Новий рік не буде – офіційно

Різдво - 25 грудня, Новий рік - 1 січня.


Screenshot_4

Під час зимових свят Україна має офіційні вихідні. Однак вони не діють у період воєнного стану – лише за ініціативи роботодавця.

Оскільки Різдво у 2023 році припадає на понеділок, то це день мав би бути неробочим. Однак, згідно із законодавством, додаткового вихідного не передбачено. Однак приватні компанії можуть самостійно запроваджувати вихідні для працівників. Різдво святкуємо 25 грудня.

Народні депутати скасували вихідний на Різдво 7 січня, прийнявши законопроєкт номер 9431. Оскільки у вересні церква перейшла на новий церковний календар.

Новий рік 2024 матимемо також у понеділок. Тут ситуація аналогічна. Офіційно під час воєнного стану вихідного дня не буде. Однак за ініціативи роботодавців – працівники можуть отримати три вихідні підряд (включаючи суботу і неділю, що передують). Новий рік прийде у ніч на 1 січня.

22 груд. 2023 10:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

127

0
Як українці ставляться до переходу на новоюліанський календар – результати опитування

50% християн в Україні вважають перехід на Новоюліанський календар позитивним кроком.


Центр Разумкова провів опитування серед українців, як вони ставляться до переходу на новоюліанський календар. Половина вірян схвалюють рішення ПЦУ та УГКЦ, водночас за «новим стилем» свята відзначають 35% християн.

Про це йдеться в результатах опитування Центру Разумкова, опублікованих 21 грудня.

50% тих, хто визначає себе як християни, ставляться позитивно до рішення Православної церкви України та Української греко-католицької церкви перейти на новоюліанський календар. Негативно до цього поставилися 15%, байдуже – 14%, не розуміють, що це означає, – 9%, вагалися з відповіддю – 11%.

Позитивно сприймають таке рішення:

  • 82% вірян УГКЦ;
  • 62% – з ПЦУ;
  • 20,5% – УПЦ МП;
  • 24% – тих, хто вважає себе православним, але не є вірним жодної з православних церков;
  • 21% – тих, хто вважає себе християнином, але не відносить себе до якоїсь з християнських конфесій.

Трохи більше третини вірян відзначатимуть релігійні свята за новоюліанським календарем – це 35% респондентів. 28% святкують за юліанським, тобто за «старим стилем», 27% – відповіли, що все залежить від обставин, 3% не відзначають християнські свята і 7% вагалися з відповіддю.

Опитування проводили з 9 по 15 листопада 2023 року.