Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

8 черв. 2023 08:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

130

0

Через кілька днів Запорізька АЕС не зможе закачувати воду з Каховського водосховища

Через кілька днів Запорізька АЕС не зможе закачувати воду з Каховського водосховища

Голова МАГАТЕ повідомив, що має намір відвідати ЗАЕС наступного тижня, щоб оцінити ситуацію.


zaes-ros-tehnika

Темпи падіння рівня води у Каховському водосховищі знизилися з 11 см до 5-7 см за годину. Якщо рівень води у водосховищі опуститься нижче 12,7 м, Запорізька атомна електростанція не зможе закачувати із нього воду.

Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ, передає УП.

За даними МАГАТЕ, погодинні темпи втрат Каховського водосховища сповільнилися до 5-7 см з піку близько 11 см на годину, який було зафіксовано 6 червня.

Зазначається, що станом на 18 год 7 червня рівень води у водосховищі знизився приблизно на 2,8 метра і досяг 14,03 метра.

"Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати воду з водойми у резервуари. Оскільки повний масштаб пошкодження дамби залишається невідомим, неможливо передбачити, коли це станеться. Але якщо нинішня швидкість падіння продовжуватиметься, критичного рівня буде досягнуто упродовж наступних двох днів", – повідомили у МАГАТЕ.

Готуючись до такого сценарію, наголосили в агентстві, ЗАЕС постійно поповнює свої резервуари (великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, спринклерні ставки-охолоджувачі та прилеглі канали) водою з Каховського водосховища.

У МАГАТЕ наголосили, що у випадку заповнення цих об’єктів водою, її вистачить на кілька місяців, щоб забезпечити охолодження шести реакторів та відпрацьованого палива.

Водночас, як повідомляє Sky News, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що існує ризик, що ЗАЕС може залишитися без необхідної кількості води для охолодження шести реакторів, яка подається з Каховського водосховища та ставків.

Гроссі наголосив, що "у гіршому випадку без охолодження є ризик розплавлення ядерної зброї з трагічними екологічними наслідками".

"Безумовно, існує небезпека, можливо, через кілька тижнів або місяць, але потрібно щось робити. Ми не хочемо створювати тут паніку, але це серйозна ситуація, тому що зазвичай вам потрібна гарантована кількість води, яка циркулює в цих реакторах. Якщо ви почнете втрачати цю здатність, у вас виникне проблема. Проблема може відтермінуватися на кілька днів або тижнів, але проблема буде", – сказав він.

Голова МАГАТЕ повідомив, що має намір відвідати ЗАЕС наступного тижня, щоб оцінити ситуацію.

 Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС став загрозою для Запорізької АЕС.

7 черв. 2023 18:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

144

0
Жителям Енергодару, де стоїть АЕС, радять евакуюватися

Самойдюк порадив за будь-якої можливості залишити Енергодар та населені пункти навколо міста.


62732035_605

Оскільки ситуація на Запорізькій АЕС може вийти з-під контролю будь-якої миті, мешканцям найближчого Енергодару рекомендують залишити місто.

Про це перший заступник міського голови Енергодару Іван Самойдюк повідомив журналістам Радіо Свобода.

«Нічого не міняється за весь рік окупації, який вони знаходяться там. На предмет того, можуть чи не можуть вони погрожувати аварією, на ЗАЕС? Звичайно, відвертих погроз немає, але те, як експлуатується станція, через те, що там зроблені склади техніки, боєприпасів — на території станції, то, зрозуміло, що ситуація в будь-який час може вийти з-під контролю і бути критичною», — сказав він.

Самойдюк порадив за будь-якої можливості залишити Енергодар та населені пункти навколо міста. Для тих, хто не може це зробити зараз, рекомендують, якщо є транспорт, тримати його повністю заправленим із тривожними валізами, зібраними документами, цінними речами та необхідними на перший час засобами виживання.

«Тому що, якщо ситуація вийде з-під контролю, то можемо розраховувати, що вони будуть зобов’язані та змушені дати «коридори» для виїзду населення з такої території», — заявив перший заступник міського голови Енергодара.

Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС став загрозою для Запорізької АЕС.