Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 17 травня
+16
$   39.43
  42.85

11 груд. 2023 13:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

114

0

Через дефіцит в енергосистемі Україна залучала аварійну підтримку з Румунії та Польщі

Через дефіцит в енергосистемі Україна залучала аварійну підтримку з Румунії та Польщі

Українців закликають менше споживати електроенергії у вечірній час.


Screenshot_12

Сьогодні в енергосистемі України знову є дефіцит. Для підтримки балансу залучено аварійну допомогу з Румунії та Польщі, повідомляє у понеділок пресслужба «Укренерго».

Причини дефіциту потужності – недостатній обсяг генерації на тлі високого рівня споживанні в країні.

«Можливості електростанцій щодо збільшення виробництва електроенергії все ще сильно обмежені. Сьогодні одразу три енергоблока не включились в роботу у визначений час через продовження терміну аварійного ремонту. На інших блоках теплоелектростанцій тривають аварійні та планові ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні. Диспетчерський центр «Укренерго» вже зранку бачить, що споживання перевищує прогнозний рівень на 2,2%. Це еквівалентно роботі щонайменше двох додаткових блоків теплових електростанцій, потужностей яких наразі немає в наявності. В окремих областях зростанню споживання сприяє і погіршення погодних умов», – пояснили у компанії.

Наразі ліміти споживання в регіонах не запроваджувались, графіки відключень не вводили.

«Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію», – додали в «Укренерго».

Крім того, у Міненерго також звертають увагу, що дуже важливим є зменшення навантаження на енергосистему у пікові години споживання (особливо у вечірній час – з 17:00 до 19:00).

«Міненерго звертається до споживачів з проханням допомогти енергетикам та усім, для кого світло є критичною потребою – лікарям, комунальникам, військовим. Перенесіть використання енергоємних приладів на нічні години», – йдеться в повідомленні.

11 груд. 2023 11:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

182

0
Вихідних на Різдво і Новий рік не буде – офіційно

Різдво - 25 грудня, Новий рік - 1 січня.


Screenshot_4

Під час зимових свят Україна має офіційні вихідні. Однак вони не діють у період воєнного стану – лише за ініціативи роботодавця.

Оскільки Різдво у 2023 році припадає на понеділок, то це день мав би бути неробочим. Однак, згідно із законодавством, додаткового вихідного не передбачено. Однак приватні компанії можуть самостійно запроваджувати вихідні для працівників. Різдво святкуємо 25 грудня.

Народні депутати скасували вихідний на Різдво 7 січня, прийнявши законопроєкт номер 9431. Оскільки у вересні церква перейшла на новий церковний календар.

Новий рік 2024 матимемо також у понеділок. Тут ситуація аналогічна. Офіційно під час воєнного стану вихідного дня не буде. Однак за ініціативи роботодавців – працівники можуть отримати три вихідні підряд (включаючи суботу і неділю, що передують). Новий рік прийде у ніч на 1 січня.