Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

14 трав. 2024 10:18

Останнє оновлення  
14 трав. 2024 10:18
Події
0

185

0

Буданов прогнозує новий наступ на Суми

Буданов прогнозує новий наступ на Суми

Збройні сили України мають нестачу зброї та резервів.


Збройні сили України стикаються з «критичною» ситуацією на північному сході країни. Не вистачає військ для відбиття наступу Росії. Минулого тижня російські війська перетнули кордон, щоб відкрити нову лінію атаки поблизу Харкова, другого за величиною міста України після Києва, захопивши принаймні дев’ять населених пунктів і сіл і змусивши тисячі мирних жителів тікати.

«Ситуація на межі», - заявив голова військової розвідки України генерал Кирило Буданов у відеозв’язку з бункера в Харкові. «З кожною годиною ця ситуація наближається до критичної», пише The New York Times.

Його похмура оцінка повторила оцінку інших українських офіцерів останніх днів про те, що військові перспективи країни тьмяніють. Українці стикаються з критичною нестачею зброї, особливо артилерійських боєприпасів, а зброя на суму 60,8 мільярдів доларів із Сполучених Штатів, схвалена три тижні тому після місяців безвиході в Конгресі, ледве почала надходити.

Буданов вважає, що російські атаки на північному сході мають на меті відвернути українські резерви з інших напрямків.

Саме це і відбувається зараз, визнав він. За його словами, українська армія намагається перекинути війська з інших ділянок лінії фронту, щоб зміцнити свою оборону на північному сході, але знайти особовий склад важко.

«Усі наші сили або тут, або в Часовому Яру», — сказав він, маючи на увазі український опорний пункт приблизно в 120 милях південніше, який російські війська атакували останніми тижнями . «Я використав усе, що у нас є. На жаль, у нас більше нікого в резерві немає».

Генерал Буданов оцінив, що українські сили зможуть укріпити свої лінії та стабілізувати фронт протягом наступних кількох днів. Але він очікує, що Росія розпочне нову атаку північніше Харкова, у Сумській області.

Бої в понеділок точилися на околицях Вовчанська, невеликого містечка приблизно в п’яти милях від українсько-російського кордону, на північний схід від Харкова.

Наступ до Вовчанська відбувся після тижнів українських офіційних попереджень про те, що Росія зосереджує сили на кордоні з метою розпочати новий наступ на північному сході. Ці попередження стали реальністю рано вранці в п’ятницю, коли російські війська перетнули кордон вздовж двох основних напрямків — одного безпосередньо на північ від Харкова, а іншого приблизно в 12 милях на схід, навколо Вовчанська.

Згідно з онлайн-картами поля бою, російським військам наразі вдалося просунутися на територію України приблизно на п’ять миль і захопити близько 50 квадратних миль землі.

Військові експерти та українські офіційні особи кажуть, що російські війська наразі здебільшого просувалися по слабо захищеній та майже безлюдній території, що пояснює відносно швидке просування. Вони зазначають, що кордон на північному сході України піддавався регулярним обстрілам з боку Росії протягом усієї війни, що ускладнило встановлення укріплених позицій і змусило багатьох мирних жителів тікати.

Тим не менш, російські війська наближаються до більш населених районів, і бій може посилитися. За словами голови військової адміністрації Харківської області Олега Синєгубова, з п'ятниці місцева влада евакуювала вже близько 6 тисяч людей.