Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

9 груд. 2023 13:10

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

117

0

БРТ для України: парламент Болгарії подолав вето президента

БРТ для України: парламент Болгарії подолав вето президента

Болгарські депутати подолали вето президента щодо угоди про постачання бронетранспортерів Україні.


630_360_1702051589-147

На національних зборах Болгарії 8 грудня проголосували за подолання вето президента Румена Радева щодо угоди між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про постачання Болгарією старих бронетранспортерів (БТР) Україні.

Про це повідомляє видання The Sofia Globe.

Пропозицію подолати вето було прийнято 161 голосом «за», 55 депутатів проголосували «проти». Тим самим парламент повторно ухвалили Закон про ратифікацію угоди між МВС Республіки Болгарія та Міністерством оборони України.

Угода передбачає постачання Болгарією бронетранспортерів і наявного озброєння, а також запасних частин. Транспортні засоби були придбані в 1980-х роках комуністичним режимом того часу і були законсервовані протягом десятиліть.

Видання пише, що деякі депутати стверджували, що ці бронетранспортери вкрай потрібні Болгарії, а міністр оборони Тодор Тагарєв має подати у відставку через бажання передати цю техніку Україні. В той час як інші депутати наголошували, що ця бронетехніка стала давно непотрібною Болгарії і що передача БТР Україні стане кращим внеском у безпеку самої ж Болгарії.

7 черв. 2023 11:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Світ
0

344

0
Новий уряд Болгарії підтвердив, що допомагатиме Україні далі

Допомога Україні має надаватися як у межах рішень із союзниками, так і за ініціативою Болгарії.


original

Новопризначений міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що його країна й надалі надаватиме військову допомогу Україні у боротьбі з росіянами.

Про пише  агенція БТА.

Говорячи про безпеку Черноморського регіону він підкреслив, що вона залежить від того чи переможе Україна. 

"Ми матимемо безпеку, коли останній окупант залишить кордон України, а агресивні наміри Кремля будуть заблоковані. Тільки так можна гарантувати нашому регіону спокій і наше майбутнє", - зазначив Тагарев.

За словами Тагарева, допомога Україні має надаватися як у межах рішень із союзниками, так і за ініціативою Болгарії. 

"Ми маємо зробити, що необхідно як для зміцнення нашої обороноздатності, так і для надання допомоги Україні, щоб вона могла продовжити почате - звільнити свої території під час контрнаступу", - сказав Тагарев.  

На тлі тривалої політичної кризи у Болгарії, парламентські блоки ГЕРБ-СДС і Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія схвалили склад нового уряду, який працюватиме впродовж дев’яти місяців на чолі з прем’єр-міністром, академіком Ніколаєм Денковим. 

6 лип. 2023 20:28

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Політика
0

136

0
Болгарія підтримала членство України в НАТО

Підписали спільну декларацію, яка засвідчує підтримку Болгарією нашої євроатлантичної інтеграції. Це вже 22-й такий документ.


a814b69d1ac4b88e54227d5a363a7364_1688641616_extra_large

Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков підписали спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Її текст оприлюднено на сайті Офісу президента.

«Україна та Республіка Болгарія

  • вітають значні досягнення України в просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції, зокрема щодо досягнення взаємосумісності з НАТО, яку демонструють Збройні Сили України на полі бою;
  • підтверджують свій намір збільшити спільні зусилля щодо підтримки інтеграції України до Альянсу та імплементації стандартів НАТО;

заявляють про таке:

  • Республіка Болгарія продовжуватиме підтримувати потужну та ефективну політичну й матеріальну підтримку України з боку Альянсу, спрямовану на забезпечення спроможності України ефективно захищати свою територію на суші, на морі та в повітрі;
  • Україна високо цінує всю практичну допомогу, яку надає Республіка Болгарія та болгарський народ з метою зміцнення обороноздатності України;
  • Республіка Болгарія підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Вона продовжуватиме надавати потужну військову, технічну, оборонну та гуманітарну допомогу народу України як самостійно, так і шляхом міжнародної співпраці в межах Європейського Союзу, НАТО, Організації Об’єднаних Націй та інших форматів;
  • Республіка Болгарія віддана участі разом з міжнародними організаціями, союзниками та партнерами у повоєнному відновленні та відбудові України;
  • погоджуються, що безпека України є надзвичайно важливою для стабільності євроатлантичного регіону. Болгарія повністю підтримує Раду Україна – НАТО як майданчик для подальшого посилення та розширення поточної співпраці з метою сприяння реалізації шляху України до євроатлантичної сім'ї;
  • зазначають, що Республіка Болгарія підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови. Членство України в НАТО є єдиним способом забезпечити достатній рівень безпеки в широкому сенсі як для України, так і для всієї євроатлантичної сім'ї. Вступ України до НАТО зробить Україну безпечнішою, Альянс – сильнішим, а євроатлантичний простір – захищенішим;
  • Україна й Болгарія з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року».

 

22 лип. 2023 10:56

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Суспільство
0

140

0
Болгарія вперше передасть Україні бронетранспортери

Перед постачанням техніки Болгарія може організувати комплексне навчання українських військових


Screenshot_2-18-1

Депутати болгарського парламенту на засіданні 21 липня ухвалили передачу Україні партії бронетранспортерів.

Про це повідомляє портал BGNES.

Рішення про надання БТРів підтримали 142 парламентарі.

Журналісти не вказують кількість бронетранспортерів, але повідомляють, що техніку буде передано зі складів болгарського МВС.

Також наголошується, що перед постачанням техніки Болгарія може організувати комплексне навчання українських військових управлінню цими БТР.

22 серп. 2023 11:38

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Світ
0

106

0
Болгарія може почати передачу Україні бронетехніки радянських зразків восени

Тагарєв підкреслив, що Болгарія підтримує Україну в її прагненні звільнити свої території, які тимчасово окупувала Росія.


91_main-v1688498679

Болгарія може поставити Україні близько 100 одиниць броньованої техніки радянських зразків. Їхня передача може початися наприкінці вересня - на початку жовтня.

Про це повідомив міністр оборони Болгарії Тодора Тагарєва на брифінгу зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим в Одесі.

Процес уповільнюється через те, що техніка досі знаходяться на складах Міністерства внутрішніх справ Болгарії. За словами Тагарєва, необхідно підписати контракт між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міноборони України. При цьому угода має бути ратифікована парламентом Болгарії.

"І як тільки у вересні він повернеться до своїх засідань, я вважаю, що це буде одним із пріоритетних завдань. І до кінця вересня - на початок жовтня ми вже будемо мати ратифікацію цієї угоди і, я думаю, що тоді може початися передача", - сказав міністр оборони Болгарії.

Тагарєв підкреслив, що Болгарія підтримує Україну в її прагненні звільнити свої території, які тимчасово окупувала Росія.

Він також додав, що на рівні двосторонніх стосунків Болгарія продовжує надавати військову, політичну та гуманітарну допомогу Україні. Мова йде про підвищення спроможності та підготовку особового складу ЗСУ.

Окрім того, Резніков повідомив, що під час зустрічі міністри обговорили поточну ситуацію, в тому числі у Азово-Чорноморському регіоні, співпрацю у майбутньому, в тому числі можливості посилення ППО та ПРО України. Крім того, можливе постачання додаткових систем озброєння, технічних засобів, боєприпасів тощо.

4 груд. 2023 13:57

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

105

0
БТРів не буде – президент Болгарії ветував угоду про постачання Україні бронетехніки

Президент Болгарії каже, що їм бронетехніка потрібніша.


Screenshot_17

Президент Болгарії Румен Радєв ветував ухвалений парламентом країни законопроєкт, який дозволяє безплатно передавати Україні бронетехніку.

Про це повідомляє місцеве видання Nova Bulgaria.

Радєв пояснив своє рішення тим, що "депутати не були достатньою мірою ознайомлені з конкретними умовами передання техніки".

На думку болгарського президента, через це депутати не могли об'єктивно оцінити, чи не є бронетехніка застарілою і чи справді вона необхідна Україні.

Радєв заявив, що призначена для ЗСУ бронетехніка може бути використана для охорони болгарського кордону та надання допомоги населенню у разі катастроф і аварій, зокрема у важкодоступних районах.

"Я керуюся переконанням, що безпека, здоров'я і життя болгарських громадян мають бути першочерговим пріоритетом", – сказав він.

Відповідно до повного тексту документа, йдеться про липневу угоду між Україною та Болгарією щодо військово-технічної співпраці. За цією домовленістю Болгарія уперше від початку великої війни мала передати Україні 100 БТРів, вилучених з арсеналу болгарської поліції.