Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+22
$   39.43
  42.75

10 груд. 2021 14:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:49
ПолітикаТоп новини
0

83

0

Білий дім заявив, що Зеленський і Байден мали «дуже теплу розмову»

Білий дім заявив, що Зеленський і Байден мали «дуже теплу розмову»


Білий дім заявив, що Зеленський і Байден мали «дуже теплу розмову»

У Білому домі заявили, що між президентами США та України відбулась дуже тепла розмова, метою якої було розповісти українському президенту про результати переговорів лідерів США та Росії.

Про це представник Білого дому заявив на брифінгу журналістам у Вашингтоні, пише ВВС.

У розмові, що тривала близько 90 хвилин, президент Джо Байден чітко заявив про постійну підтримку США суверенітету та територіальній цілісності України, заявили у Вашингтоні.

"Я знаю, що в пресі було багато галасу щодо того, були поступки чи ні. Дуже ясно, що не було. Я думаю, що президент Байден чітко дав зрозуміти, що він дотримується наших принципів. Він чітко пояснив, що одна нація не може змусити іншу націю змінити свій кордон, одна нація не може сказати іншій змінити свою політику, і нації не можуть говорити іншим, з ким працювати", - заявив представник Білого дому.

За його словами, у разі вторгнення Росії, відповіддю США та європейських союзників будуть сильні економічні заходи, додаткова оборонна техніка Україні та зміцнення НАТО на східному фланзі, заявили у Вашингтоні.

"Байден також пояснив (Зеленському - Ред.), що сказав президенту Путіну, що є інший варіант з точки зору деескалації та дипломатії. Президент підкреслив постійну підтримку США Нормандського формату та постійні зусилля щодо імплементації Мінських угод", - заявили у Білому домі.

[caption id="attachment_2564" align="alignnone" width="800"]Білий дім заявив, що Зеленський і Байден мали «дуже теплу розмову» Джо Байден[/caption]

Чому так довго чекали на дзвінок?

Журналісти запитали представника Білого дому, чому Байден подзвонив Зеленському аж через два дні після розмови з Путіним, коли очевидно, це ситуація безпосередньо стосується України?

На це отримали відповідь, що Джо Байден має багато інших справ, включаючи внутрішні питання, внутрішні подорожі.

За словами чиновника, це була ціла послідовність дзвінків і розмов з усіма партнерами.

"Президент Байден дуже чітко сказав Зеленському: якщо про Україну йдеться на порядку денному, то Україна за столом (Переговорів - Ред.)", - заявили у Вашингтоні.

Після розмови з Зеленським Байден зателефонував лідерам країн Східної Європи, які входять до НАТО.

"Лідери обговорили нарощування військової могутності Росії вздовж кордону з Україною та необхідність єдиної, готової та рішучої позиції НАТО для колективної оборони союзників", - йдеться у повідомленні.

Після розмови в офісі президента України заявили, що Київ отримав сигнал, що Вашингтон готовий стати "активним учасником мирного процесу".

Крім того, за словами керівника ОП Андрія Єрмака, президент Байден запевнив, що США нададуть усю необхідну допомогу Україні, щоб та могла "дати будь-яку відсіч у будь-який час".

Нагадаємо, президент США Джо Байден та Володимир Путін провели відеозустріч, під час якої обговорили ситуацію навколо України.