Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

20 черв. 2024 17:43

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

627

0

Атопічний дерматит: що може стати причиною запального захворювання та як його лікують

Атопічний дерматит: що може стати причиною запального захворювання та як його лікують

Причини та діагностика атопічного дерматиту.


Сухість шкіри, виражений свербіж, висипка — так може проявлятися атопічний дерматит або екзема. Це хронічне запальне захворювання. Про його особливості розповіла дерматологиня Світлана Кочергіна для проєкту «Бережи себе».

Чому виникає атопічний дерматит?

Фактори, які спричиняють атопічний дерматит, можна об’єднати в три групи: певні генетичні мутації, підвищена імунна відповідь та чинники навколишнього середовища. 

Що саме відбувається при дерматиті? Річ у тім, що в здоровому стані шкіра має захисний шар — водно-ліпідну мантію, яка попереджає випаровування вологи. У людей з атопічним дерматитом цей шар шкіри пошкоджений, і волога втрачається значно швидше — це і призводить до сухості шкіри, свербежу та подразнення.

Це може бути пов’язано з білком філагрином, а саме — з його недостатньою кількістю. Через вроджене порушення синтезу цього білка, людина має більш чутливу шкіру, з пошкодженим захисним бар’єром. Зокрема, схильну до подразнення та інфекцій.

Водночас екзема не є заразною — хвороба має внутрішні причини і не передається від людини до людини. 

Шкіра людей з атопічним дерматитом має підвищену імунну відповідь на певні фактори навколишнього середовища, як-от:

  • тютюновий дим;
  • пил;
  • парфумовані віддушки в косметичних продуктах, засобах для прання тощо.

Часто атопічний дерматит може співіснувати з бронхіальною астмою та іншими алергійними станами, як-от алергійним ринітом, харчовою алергією тощо.

Як проявляється атопічний дерматит?

У більшості випадків хвороба вперше проявляється до 6 років. Проте симптоми можуть виникнути вперше й пізніше, уже в дорослому віці. При атопічному дерматиті шкіра сильно свербить, розчісування призводять до почервоніння, набряку, тріщин та лущення.

Вогнища гострої екземи мають мокнуття, папули, міхурці, жовтуваті кірочки. Коли хвороба переходить у хронічну стадію, її вогнища виглядають сухими, шкіра потовщена та з посиленим шкірним малюнком, наявні сухі лусочки. 

Які частини тіла можуть стати «мішенню» для атопічного дерматиту?

У немовлят атопічний дерматит може проявлятися на обличчі, голові, на кистях і тулубі. Ділянка підгузка найчастіше залишається не ураженою у зв’язку з гарним зволоженням.

Коли дитина починає повзати, висип поширюється на коліна, лікті, запʼястя та гомілки — ділянки механічного тертя. У дітей, які навчились ходити, висип мігрує на згинальні ділянки суглобів. Уражаються згинальні поверхні колінних та ліктьових суглобів, а також шия.

З віком перебіг атопічного дерматиту полегшується. Загострення стають не такими частими та вираженими. Це повʼязано з активним розвитком сальних залоз у підлітковому віці. Проте барʼєрна функція шкіри назавжди залишається порушеною.

Що треба знати про діагностику хвороби?

Є кілька груп критеріїв, за якими лікар/ка можуть поставити діагноз атопічний дерматит. Серед основних:

  • свербіж;
  • висип, що вражає розгинальні поверхні в дітей і згинальні поверхні в дорослих;
  • хронічний та рецидивуючий перебіг хвороби;
  • прояви атопії в медичній історії пацієнта/ки та/або в сімейному анамнезі загалом.

Також існують малі критерії, які спеціалістки/и можуть використовувати для постановки діагнозу. Наприклад, складки Денʼє-Моргана під очима, рецидивуючий кон’юнктивіт, передні складки шиї, порушення клітинного імунітету, негайна реактивність на шкірні проби та багато інших. 

«Я маю схильність до атопічного дерматиту. Як можна зменшити ризики прояву хвороби?»

Зменшити ризики атопічного дерматиту можна за умови дотримання таких рекомендацій:

  • носіть м’який легкий одяг з натуральних тканин (наприклад, бавовняний); уникайте виробів з вовни та матеріалів, які можуть подразнювати шкіру;
  • використовуйте зволожувач повітря як взимку, так і влітку;
  • періть білизну в м’якому пральному засобі, без відбілювачів та ополіскувачів;
  • не куріть у приміщеннях та поряд із дітьми. 

Також тригерами розвитку атопічного дерматиту часто можуть стати досить буденні речі, як-от пил або шерсть домашніх улюбленців.

Атопічний дерматит та пилові кліщі — що говорять дослідження?

Фактичні дані щодо уникнення алергенів, за деякими винятками, показали, що це загалом неефективна стратегія для контролю АД у дітей. Попри це, деякі рекомендації визнають можливу користь чохлів для матраців і подушок для пацієнтів/ок із АД. Зокрема, тих, хто має доведену сенсибілізацію до пилових кліщів і стійкість до оптимального лікування дерматитів.

Чи є зв’язок між атопічним дерматитом та щоденним раціоном? 

У більшості випадків звʼязку загострень атопічного дерматиту з певними продуктами харчування немає. 

Дітей віком до 5 років із помірним або тяжким АД слід перевіряти на харчову алергію, зокрема на молоко, яйця, арахіс, пшеницю та сою. Особливо, якщо діти мають дерматит, стійкий до лікування, та/або наявну достовірну історію негайної реакції після вживання певної їжі.

Будь-які дієтичні обмеження та тривалі дієти мають місце лише за призначенням лікаря/ки та за клінічно підтвердженої харчової алергії. Надмірно обмежені дієти, особливо у дітей з атопією, можуть призвести до втрати ваги, сповільнення росту, дефіциту кальцію, гіповітамінозу та квашіоркору — серйозної дитячої дистрофії через нестачу білка.

Як правильно лікувати та доглядати за шкірою при АД?

Лікування залежить від тяжкості та проявів атопічного дерматиту. Проте є рекомендації, помічні всім, хто має таку проблему та/або надміру чутливу шкіру.

Приймайте швидкий, 5-хвилинний, злегка теплий душ замість ванни.

Приймати ванну при АД теж можна, проте не щодня. При цьому рекомендовано набирати воду кімнатної температури чи злегка теплу й додавати у воду спеціальні помʼякшувальні олії.

Не використовуйте агресивні миючі засоби, кускове мило, мочалки та щітки. Натомість обирайте очищувальні засоби на кшталт “мила без мила” — синдет (від синтетичний детергент), очищувальну олійку або лавант. Вони піняться гірше, ніж звичайне мило, проте цього достатньо для ефективного очищення шкіри.

Після купання слід мʼяко промокнути шкіру рушником. Не потрібно розтирати шкіру.

Одразу після душу наносьте на шкіру емолієнт — спеціальний зволожувальний крем (може бути у формі лосьйону, спрею тощо), який утримує вологу всередині шкіри, помʼякшує її та живить. 

Що таке емолієнти та як їх правильно використовувати?

Емолієнт варто наносити на все тіло товстим шаром, у напрямку росту волосся. Наносити слід стільки разів, скільки необхідно, щоб підтримувати шкіру зволоженою. Для маленьких дітей, у середньому, достатньо 3-4 разів на день. Для старших дітей і дорослих — 1-2 рази на день. 

Перед їжею маленьким дітям можна додатково наносити емолієнт на обличчя та руки, щоб запобігти подразненню від соку овочів, фруктів та інших продуктів.

Існують різні типи емолієнтів — спреї, лосьйони, креми, мазі та інші. Вони відрізняються за інтенсивністю зволоження та текстурою. Можна комбінувати різні типи емолієнтів протягом дня. Наприклад, зранку наносити лосьйон, вдень — спрей, а ввечері — щільний крем. 

Важливо підібрати засіб, який буде підходити саме вам за текстурою, відчуттями на шкірі та ціною.

Які методи та засоби використовуються для лікування АД?

  • топічні (місцеві) глюкокортикостероїди, щоб послабити гострий запальний процес. Застосовуються короткими курсами, тільки за призначенням лікаря/ки;
  • топічні інгібітори кальциневрину (такролімус та пімекролімус) для усунення запалення; 
  • антибактеріальні та протигрибкові препарати — тільки, якщо встановлено наявність супутньої бактеріальної чи грибкової інфекції; 
  • фототерапія — застосування спеціальних ламп із певною довжиною ультрафіолетових променів;
  • антигістамінні препарати;
  • імунобіологічна терапія;
  • цитостатичні препарати.

За вираженого свербежу та надмірної сухості шкіри помічними можуть бути вологі обгортання всього тіла або окремих ділянок. 

Препарати для лікування атопічного дерматиту мають багато побічних ефектів та пересторог, які слід знати перед початком курсу. Тому ні в якому разі не починайте медикаментозне лікування самостійно. Терапію такого плану має призначати та контролювати тільки відповідний фахівець/чиня.

«Атопічний дерматит досі залишається недостатньо дослідженим станом. У різних людей він може проявлятися по-різному — від невеличків нечастих висипів до серйозного ураження всього тіла, яке потребує медикаментозного лікування.

Якщо ж вам час від часу дошкуляють легкі прояви АД або ви просто маєте надміру чутливу шкіру, рекомендації щодо способу життя, комфортних умов життя та спеціальних засобів для очищення шкіри можуть допомогти. У випадку, коли ви розумієте, що не можете вже впоратися самостійно, і прояви АД дуже вас турбують, не відкладайте візит до лікаря/ки», - наголошує експертка.

Читайте також: Чи можна вагітним каву, рибу, яйця і молоко? Лікарка назвала небезпечні продукти.