Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 03 травня
+17
$   39.53
  42.31

7 груд. 2023 09:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Технології та наука
0

144

0

Астронавти розповіли, чим пахне космос

Астронавти розповіли, чим пахне космос

Порох, підгоріле м’ясо або тістечка: астронавти NASA розповіли, чим пахне космос


Screenshot_18

Астронавти після виходів у відкритий космос описували запахи, схожі на палений біфштекс і залізо, які там відчули.

В космосі – майже ідеальний вакуум, а отже немає запаху. Однак, за словами астронавтів, коли вони поверталися на станцію та знімали шоломи, то "вловлювали легкий аромат космосу". Його також помічають працівники космічної станції після відкриття шлюзів, пише Live Science.

"Космос точно має запах, який відрізняється від будь-чого іншого", – заявив астронавт NASA Домінік "Тоні" Антонеллі. Він виходив у відкритий космос у 2009 році.

Зазвичай цей запах порівнюють з розпеченим металом, підгорілим м’ясом або тістечками, відпрацьованим порохом і зварюванням металу, додають у NASA. Астронавт Томас Джонс порівняв цей запах з озоном.

Існує кілька можливих пояснень цього запаху, каже диспетчерка польотів у відкритому космосі Міранда Нельсон. 

Одне пов’язане з киснем, що "плаває" навколо Міжнародної космічної станції. Ультрафіолетові промені сонця можуть розщеплювати молекули кисню, які складаються з двох атомів на окремі. 

Цей атомарний кисень може прилипати до скафандрів, стін шлюзів та інших предметів, запускаючи хімічні реакції, внаслідок яких і з’являється  запах. 

"Інша набагато цікавіша теорія полягає в тому, що цей запах пов’язаний із вибухами зірок, тобто вмираючими зірками", – вважає Міранда Нельсон.

Внаслідок цього виникають поліциклічні ароматичні вуглеводні сполуки, що містяться у вугіллі, їжі, нафті та інших матеріалах. 

У 2008 році NASA доручило біохіміку Стіву Пірсу створити аромат, який імітував би запах, описаний астронавтами. Це мало б зробити навчання астронавтів більш реалістичними.

Він створив запах на основі розповідей астронавтів, а за кілька років допоміг розробити парфум, відомий як Eau de Space. Він став бестселером з моменту запуску у 2020 році. 

"Чесно кажучи, насправді дуже мало людей, які по-справжньому відчули запах космосу і могли б прокоментувати його реалістичність", – визнав Пірс.